Sarajevo, 15. prosinca 2012. – Gost emisije Al Jazeera Business bio je Natko Vlahović, profesionalni lobist, koji je rođen u Zagrebu, a diplomirao u New Yorku.

Lobisti iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore ujedinili su se na jedan dan u Sarajevu. Kažu, cilj im je da lobisti iz regije razmijene iskustva, ali i “osnaže zajednički interes”, a to je, kako je rekao jedan od sudionika skupa, “da budemo dio Europske unije (EU)”.

Ovaj skup je bio dobra prilika za upoznavanje jednog od lobista i pokušaja demistifikacije ove profesije.

Gost emisije Al Jazeera Business bio je Natko Vlahović, profesionalni lobista, koji je rođen u Zagrebu, a diplomirao u New Yorku.

Sudjelovao je u predsjedničkoj kampanji Howard Deana, surađivao sa savjetnicima Tony Blaira, a danas svoje vrijeme dijeli između Zagreba i Bruxellesa, gdje su uredi njegove firme.

Kada je svojevremeno razmišljao o početku karijere, poziv lobiste mu nije bio opcija.

“Moja ideja je bila vezana za diplomaciju, no kad sam se vratio, vidio sam da me lobiranje više zanima i da je ono vrlo potrebno”, kazao je Vlahović.

Skupe večere

Ponudio je i nekoliko savjeta onima koji žele ići njegovim stopama.

“Lobiranje morate imati u sebi, interesirati se za politiku i biznis, imati informacije te znati voditi lobističku kampanju, što je veoma komplicirano.”

Istako je kako lobisti ne igraju samo golf, niti svoje poslove završavaju tokom skupih večera.

“Mi ograniziramo mnoge sastanke, pronalazimo prave načine kako neku ideju prezentirati i kako doći do prave osobe koja odgovara interesima klijenta.”

Cijeli video pogledajte ovdje.

Izvor: Al Jazeera

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress