Bruxelles, 23.lipnja 2012. – Zajednički registar lobista, tvz. “Registar transparentnosti”, pokrenut od Europske komisije i Europskog parlamenta prije godinu dana protkan je netočnostima te ne pruža potpunu sliku lobiranja u Bruxellesu, pokazuje izvještaj Alter-EU.

“Velik broj lobija se još uvijek odbija registrirati, uključujući velika poduzeća i odvjetničke urede aktivne u lobiranju”, ističe Olivier Hoedeman iz Alter-EU. Poduzeća raznih sektora, od farmaceutskih preko nuklearno energetskih do financijskih i poljoprivrednih, ali i neki think-tankovi u Bruxellesu još nisu na popisu registriranih. Alter-EU zajedno je identificirao 120 poduzeća koja aktivno lobiraju u prijestolnici Europe no nisu registrirana. Apple Inc, Disney iRio Tinto samo su neka od neregistriranih vodećih kompanija svijeta. Što se tiče financijskog sektora, nije se prijavilo 15 financijskih institucija uključujućiDeutsche Bank, Goldman Sachs i UBS. Većina briselskih konzultantskih grupa jest registrirano uz iznimku Ketchum Pleon Belgium, Aspect Consulting, Bell Pottinger iz Velike Britanije te MacBrien Cuper Isnard.

Popisu također nedostaju i odvjetnički uredi poput Covington&Burling te DLA PiperLinklaters i Reed Smith LLP su prijavljeni no informacije o klijentima nisu priložili iako registar to zahtjeva. Nadalje, popisu nedostaje i oko 60% poduzeća zaduženih za ratificiranje sporne ACTA-e. Osim neregistriranih, propitkuju se izdaci za lobiranje onih registriranih. Tako je, primjerice, Alter-EU pronašao pedesetak slučajeva u kojima se tvrdio manji iznos za lobiranje od stvarnog iznosa izraženo u eurima na godišnjoj razini.

S druge strane, Panavision, američki proizvođač opreme za kamere, predstavlja nepravilnost drugog tipa – poduzeće je na lobiranje potrošilo više nego ExxonMobile, Shell i GDF Suez zajedno, ali nema lobistički ured registriran u Bruxellesu. U Sjedinjenim Američkim Državama tijekom 2010. godine Panavision je potrošio 10.000 američkih dolara te tijekom 2011. godine ništa dok u Bruxellesu godišnje potroši oko 35 milijuna eura. Alter-EUsmatra obaveznu registraciju nužnom ako su obje europske instituciju iskrene u želji za transparentnošću. Europska komisija iz istih razloga navodi kako će Registar biti podvrgnut reviziji sljedeće godine.

Također, Komisija je u lipnju lansirala novi portal za transparentnost gdje javnost može vidjeti koji lobisti sjede u stručnim i savjetodavnim odborima te mu je glavna zadaća pružati čim više informacija na temu.

 

Cijeli izvještaj Dodgy Data – Time to fix the EUs Transparency Register”preuzmite ovdje.

 

Izvor: Alter-EU

Autor: Daria Arežina

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress