Bruxelles, 9. Prosinca 2013. – Unutar-institucionalna radna grupa Europskog parlamenta i Europske komisije koja revizira registar transparentnosti EU, privest će kraju višemjesečni posao i dati seriju preporuka za reformu registra u utorak 12. prosinca 2013 godine.

The Alliance for Lobbying Transparency and Ethics Regulation ili ALTER-EU smatra da postoji nekoliko ključnih elemenata koji moraju biti uključeni u završni paket preporuka za reformu registra transparentnosti EU, (dalje: Registra) koji bi: bili u skladu s rezolucijama Parlamenta, povećali transparentnost lobiranja te imali pravi kredibilitet.

Ti ključni elementi su:

– Prezentiranje putokaza za prijelaz s trenutnog volonterskog registriranja u Registar na obveznu registraciju do 31. prosinca 2014. godine. Ključno je da stotine velikih poduzeća, lobističkih i konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda koji trenutno nedostaju u registru budu obvezni registrirati se.

– Uključivanje poticaja za ohrabrivanje registracije kada je Registar obvezan. Ovi poticaji napravili bi Registar de facto obveznim za sve lobiste u EU i trebali bi uključivati sljedeće točke:

1)Osoblje Komisije i povjerenici odbijaju se sastati s bilo kojom organizacijom ili pojedincem koji ulazi u opseg Registra, a nije registriran;

2)Organizacije i pojedinci koji ulaze u opseg Registra, a nisu registrirani, neće biti pozvani da sudjeluju u stručnim skupinama Komisije ili drugim savjetodavnim skupinama Komisije i Parlamenta;

3)Osoblje komisije, povjerenici i Ministri u Parlamentu odbijaju govoriti na događajima (su-)organiziranim ili (su-)vođenim od strane organizacija ili pojedinaca koji ulaze u opseg Registra, a nisu registrirani;

4) Organizacije i pojedinci koji ulaze u opseg Registra, a nisu registrirani, neće više imati mogućnost održavanja debate, konferencija ili drugih događaja u prostorijama Komisije i Parlamenta;

ALTER-EU smatra da ako ovi elemetni nisu uključeni, revizija Registra smatrat će se neuspješnom. U studenom 2013. godine, više od 10 000 ljudi iz cijele Europe potpisalo je peticiju podrške obveznom registru transparentnosti. Nedavno istraživanje javnog mnijenja diljem Europe pokazalo je da 80% ispitanika podržava uvođenje obveznog Registra, a još u svibnju 2011. zastupnici u Europskom parlamentu izglasali su podršku za prijelaz na obvezni Registar.

Puna lista prijedloga ALTER-EU-a za reformu Registra također uključuje poboljšane zahtjeve za  za objavu koje možete pronaći ovdje.

Priredio: Andrija Višić

 

Izvor: ALTER-EU

Foto: ALTER-EU

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress