Bruxelles, 30. listopada 2013. – ALTER-EU pokrenuo je peticiju kojom zahtjeva da se zastupnici u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji posvete uvođenju obvezne registracije lobista u institucijama Europske unije.

Aktualni registar transparentnosti Europske unije dobrovoljan je i ima puno mana. Tisuće lobista bojkotiraju pravila transparentnosti, a mnoge registrirane organizacije ne dostavljaju točne i ažurirane infomacije o svojim lobističkim aktivnostima. Rad registra trenutno prati grupa zastupnika Europskog parlamenta i povjerenik Maroš Šefčović. Od njih se u studenom očekuju preporuke za izmjenu rada registra.

Nina Katzemich iz ALTER-EU-a navodi: “Na tjednoj bazi možemo vidjeti utjecaj korporacijskog lobiranja na donošenje odluka na razini EU koje se tiču javnog interesa, kako u duhanskoj industriji tako i oko privatnosti podataka i ispušnih plinova. Također znamo da se 80% građana Europe slaže s uvođenjem obveznog registriranja lobista. Zastupnik Rainer Wieland i povjerenik Maroš Šefčovič imaju jedinstvenu priliku da dovedu pitanje registracije lobiranja u centar pažnje. Nadamo se da će slušati građane koji potpišu ovu peticiju i upustiti se u ovaj izazov.”

Od grupe za reviziju registra transparentnosti traži se da registar naprave obveznim uz implementiranje dodatnih mjera za dokazivanje transparentnosti u periodu prije nego što je se nova registracija završi. Također se traži usvajanje jasnog i provedivog Etičkog kodeksa ponašanja za lobiste.

Peticija je dostupna ovdje.

 

Uredio: Andrija Višić

Izvor: ALTER-EU

Foto: ALTER-EU

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress