Washington, 19. siječnja 2009. – Nakon globalne financijske krize najveće američke banke, koje su istovremeno i najveći korisnici sredstava državne pomoći, nastavile su trošiti velike svote novca na lobiranje u Washingtonu, prenosi The Hill.

Dok tvrtke još uvijek pripremaju svoja financijska izvješća o lobiranju, nekoliko najvećih korisnika novca iz paketa financijske pomoći od 700 milijardi dolara, već je dalo svoje podatke na uvid prije kongresnih rokova.

Zakon pod nazivom The Troubled Asset Relief Program (TARP) ne zabranjuje tvrtkama da dio sredstava troše na lobiranje. Međutim lobisti bankarskog sektora tvrde kako su svjesni mogućnosti da zakonodavac postavi pitanje svrsishodnosti uporabe namijenjenih sredstava. Nekoliko najvećih korisnika pomoći iz TARP-a smanjilo je troškove lobiranja od trećeg kvartala iako su nastavili s intenzivnim aktivnostima u Washingtonu.

Citigroup banka koja je u dva navrata primila 45 milijardi dolara iz fonda za pomoć, potrošila je 1,28 milijuna na lobiranje u četvrtom kvartalu, što je smanjenje u odnosu na 1,39 milijuna koliko je potrošeno u trećem kvartalu.

Bank of America koja je primila 15 milijardi dolara u listopadu i dodatnih 20 milijardi prošli tjedan, na lobiranje je potrošila 820.000, što je manje od 1,01 milijuna koje je izdvojila u trećem kvartalu.

Merrill Lynch prijavila je 1,24 milijuna dolara troška za lobiranje u posljednjem kvartalu 2008. godine.

Morgan Stanley koja je primila 10 milijardi TARP novca potrošila je 520.000 dolara u četvrtom kvartalu što je 170.000 manje nego u trećem kvartalu.

Lobisti koji troše financijska sredstva svjesni su teške situacije u kojoj nastoje postići najbolje uvjete kod zakonodavaca, a istovrmeno paziti na potrošene svote koje mogu izazvati negodovanje javnosti.

«Iduća godina bit će sasvim novo i nepoznato područje» tvrdi neimenovani izvor iz financijskog sektora. «Vjerujem da nam ta godina donosi ponovo definiranje cijelog sektora koje je toliko dalekosežno da će utjecati na iduću generaciju».

Scott Talbott, potpredsjednik vladinih poslova za financijske usluge kaže:«Lobisti pružaju neprocjenjiv izvor informacija i stručnjaci su u svom području, a ovo je razdoblje bez presedana kada nam je od iznimne važnosti da održimo kvalitetan protok informacija».

 

Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress