Washington, D.C., 4. lipnja 2012- Američka liga lobista, najveće udruženje koje okuplja lobiste u SAD-u, zahtijeva od Kongresa uvođenje obaveznog etičkog treninga za sve lobiste, prenosi The Hill.

Howard Marlowe, predsjednik Američke lige lobista, zatražio je od zastupnika ozakonjenje neobvezujućeg prijedloga iz lobističkog zakona „Honest Leadership and Open Government Act“ iz 2007. godine za uvođenje obveznog etičkog treninga i edukacije za lobiste. U aktu se navodi kako je na lobistima da organiziraju samo-regulativna udruženja s ciljem razvoja standarda, cjenika za lobističke usluge, provođenje etičkih treninga i izrade edukacijskih materijala za javnost i ostale informacije. Marlow navodi da je za lobista najbitnije poznavati zakon, uskladiti se s njim te koristiti najbolju praksu.

Grupa lobista na čelu s Marlowom također se zalaže za spuštanje praga kojim se određuje obvezna registracija čime bi se izbjegla dosadašnja praksa obavljanja lobističkog posla bez registracije. Prema “Lobbying Disclosure Act-u” iz 1995. godine, trenutačno su obavezne registrirati se osobe koje 20 ili više posto vremena provode u lobističkim aktivnostima, kontaktiraju najmanje dva vladina službenika, koje prime više od 2.500 dolara po ugovoru za lobističke aktivnosti ili potroše više od 10.000 dolara ako su zaposlene unutar organizacije, a u razdoblju od tri mjeseca.

Prema podacima Center for Congressional and Presidential Studies, broj registriranih lobista se u razdoblju od 2006. do 2011. godine smanjio s 27.600 na 12.900 dok su iznosi potrošeni na lobiranje u konstantnom porastu. To upućuje na činjenicu da određeni dio lobista koristi rupe u zakonu i izbjegava registraciju, a da pri tom i dalje obavlja lobističke poslove. Marlowe navodi kako oni koji se ne žele registrirati kao lobisti jednostavno ostanu ispod praga iako pri tom i dalje utječu na donositelje odluka. Iz Američke lige lobista nadaju se izmjenama navedenih zakona nakon predsjedničkih izbora.

Izvor: The Hill
Autor: Daria Arežina
Fotografija: frostapps

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress