London, 1. ožujka 2011. – Financijska industrija Velike Britanije koja broji više od milijun zaposlenika izrazila je svoje nezadovoljstvo smjernicama koje u financijskom i političkom smislu postavlja Europska unija, donosi Businessweek.

Kao potencijalno rješenje kompromitirajuće pozicije u kojoj se London kao europsko financijsko središte svojom odsutnošću iz europskog političkog života našao, navodi se – lobiranje.

Veliki broj zaposlenika te industrije u Velikoj Britaniji uzeo je u obzir činjenicu kako određene europske banke poput talijanske Banca Monte dei Paschi di Siena SpA koja broji trinaest lobista pri Bruxellesu, banaka Citigroup Inc. i Deutsche Bank AG koje imaju po dvoje lobista, rade daleko veće napretke u ostvarivanju vlastitih interesa. Ono što u ostvarivanju takvih zamisli u britanskom slučaju stvara prepreku jest njihovo čvrsto i konzervativno stajalište kako Britanija po pitanju financijskih odnosa ima pravo na daleko značajnije uvažavanje negoli ostale zemlje. Tomu u prilog ide i cinična izjavaAndrew Hiltona, direktora Centra za studije financijskih inovacija koji na oduzimanje dominantne finacijske uloge Britanije na utjecaj u Europskoj uniji gleda kao na davanje automobilističke industrije u ruke Latvijaca ili postavljanje Estonaca na poziciju europskih proizvođača vina.

Mnogi kritičari trenutno tvrde kako bi europska regulacija mogla onemogućiti jačanje biznisa u britanskim financijskim centrima kao što su City of London i Canary Wharf koji su samo kroz mjesec ožujak 2010. godine platili porez u iznosu od nevjerovatnih 80 milijardi eura. London je trenutačno sjedište 240 svjetskih banaka koje uključuje divove poput JP Morgana i Goldman Sachsa. Velika Britanija trenutačno nosi 37 % svih svjetskih trgovačkih aktivnosti.

Stajalište Stuart Wheelera, osobe zadužene za financije Britanske stranke nezavisnosti jest da bi prepuštanje takve moći u europske ruke bio krajnje neprimjeren i glup potez. S druge strane mnoge osobe iz britanskog financijskog svijeta naglašavaju kako su započeli s proaktivnim pristupom Europi u kojem se Britanija zalažući i argumentirajući svoja stajališta ujedno i bori za svoje interese.

Kao najveći strah londonskih bankara i ono što bi ukoliko već nije prekasno zasigurno željeli izbjeći, jest pozicija u kojoj se našla Njemačka koja je svoju monetarnu politiku morala podrediti Europskoj središnjoj banci.

 

Autor: Bruno Jelić

Fotografija: Stock.XCHANG

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress