Zagreb, 11. svibnja 2015. – Poslovni ručak Hrvatskog društva lobista – udruge za promicanje transparentnog zagovaranja interesa prošli je petak okupio predstavnike poslovnog sektora te regionalne i lokalne samouprave RH sa zastupnicima u Europskom parlamentu, Toninom Piculom i Andrejem Plenkovićem.

Poslovni ručak otvorio je predsjednik Hrvatskog društva lobista g. Natko Vlahović, te naveo kako je suradnja hrvatskih građana s europarlamentarcima u promociji hrvatskih interesa u Bruxellesu nužna ukoliko se želimo nastaviti razvijati na europskom tržištu.

U kratkom izlaganju, zastupnik Plenković razdvojio je profesionalno lobiranje od lažnog zastupanja interesa i korupcije, te naveo različite skupine koje dolaze u kontakt sa zastupnicima. „S obzirom na to da nikad ne znate s kime se susrećete, postoje dva pravila kad vam lobist dođe u ured – nikad ne zatvarajte vrata i nikad nemojte biti sami“, navodi Plenković. Ističe kako svaki europarlamentarac dobiva po 1000 e-mailova dnevno što pokazuje koliko je lobiranje intenzivno, a s obzirom na sve prethodno navedeno, regulacija i registracija je prijeko potrebna.

Zastupnik Picula naglasio je važnost lobiranja za razvoj hrvatskog gospodarstva i opisao svoj angažman u pomoći malom i srednjem hrvatskom poduzetništvu. Naveo je kako je lobiranje nužan alat za uspješno probijanje na europskom tržištu te održavanje kvalitete i konkurentnosti hrvatskih proizvoda i usluga. „Moramo znati što Hrvatska ima kao dodanu vrijednost te je zajednički promovirati, inače će sav trud nekolicine pojedinaca ostati na pola puta.“, naglasio je Picula.

Zastupnici su izrazili podršku Hrvatskom društvu lobista te naporima njegovih članova u promoviranju odgovornog i etičkog lobiranja te opisali kako je i Europska unija na tragu obvezne registracije lobista u registar transparentnosti Europskog Parlamenta i Komisije.

Kako bi se odgovorno lobiralo u Hrvatskoj i u Bruxellesu, definicija profesionalnog i transparentnog zastupanja interesa treba bi biti jasno postavljena u Zakonu o interesnom zagovaranju. Hrvatsko društvo lobista uputilo je prijedlog Zakona u Hrvatski Sabor te tako postavilo temelje definiranju i reguliranju jedne mlade profesije u Hrvatskoj.

 

Izvor: Ured HDL-a

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress