Zagreb, Bruxelles, 16. siječnja 2011. – Europska komisija je pripremila i uputila u Europski parlament promjene kodeksa ponašanja kako bi otklonila kritike da bivši povjerenici često koriste svoje iskustvo rada u toj instituciji za dobivanje unosnih poslova nakon što im istekne mandat, prenose Business.hr i Hina.

Jedna od većih promjena odnosi se na produljavanje razdoblja s 12 na 18 mjeseci u kojem bivši povjerenici moraju obavijestiti Bruxelles o novom radnom mjestu na kojem se planiraju zaposliti. U predloženom tekstu prvi put se spominje lobiranje, što je najčešća djelatnost bivših povjerenika.

U tekstu se navodi da bivši povjerenik neće moći lobirati u razdoblju od godinu i pol od prestanka mandata u stvarima za koje je bio odgovoran u svom resoru. Također se predlaže da povjerenici svake godine ispunjavaju imovinsku karticu te zabrana zapošljavanja supružnika, partnera i članova uže obitelji u kabinetu povjerenika.

Prošle je godine veliki interes europske javnosti izazvala informacija da čak 17 bivših povjerenika koristi pravo na naknadu iako su u međuvremenu našli novi posao. Većina ih je našla lobističke poslove.

Bivši povjerenici Europske komisije imaju pravo na izdašnu novčanu naknadu tri godine nakon prestanka mandata. To pravo uvedeno je kako bi se oni mogli bez pritisaka ponovno uključiti na tržište rada. Kada pronađu posao u razdoblju od tri godine od prestanka mandata dužni su izvijestiti Europsku komisiju, čiji etički odbor onda razmatra da li je riječ o sukobu interesa, odnosno može li povjerenik na novom radnom mjestu koristiti informacije koje ima zbog činjenice da je bio na tako visokoj dužnosti.

Bivši povjerenici imaju pravo na novčanu naknadu čak i u slučaju da u tom razdoblju pronađu novi posao. U tom slučaju, njegova nova plaća i naknada ukupno ne smiju prelaziti primanja koja je imao kao povjerenik.

Nevladina protukorupcijska organizacija Alter-EU ističe da su predložene promjene “polumjere” koje neće puno promijeniti. Ta organizacija predlaže da se na tri godine produlu razdoblje u kojem bivši povjerenici moraju objavještavati Komisiju o svojim planovima za zapošljavanje.

Alter-EU ističe da neće biti od pomoći ni zabrana lobiranja bivšim povjerenicima u “njihovu resoru”, jer je Komisija kolektivno tijelo u kojem povjerenici interveniraju i u resorima koji nemaju veze s njihovima kada su u pitanju interesi zemalja iz kojih dolaze.

Ivan Vuković

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress