Bivši gradonačelnik Los Angelesa Antonio Villaraigosa, koji se ranije ove godine neuspješno kandidirao za guvernera Kalifornije, pridružio se Washingtonskoj konzultantskoj tvrtki.

Villaraigosa,član Demokratske stranke, izjavio je za POLITICO da će biti supredsjedatelj Merkura, koji lobira za klijente od Hyundai-a za vlade Katara i Turske.

Villaraigosa je rekao kako ne planira lobirati

U intervjuu je rekao da se planira usredotočiti na strateško i krizno savjetovanje i druge poslove koji ne zahtijevaju od njega da se registrira kao lobist. On će biti smješten u Los Angelesu, ali očekuje da će imati “nacionalni i međunarodni utjecaj”, rekao je.

“Mislim da će biti lokalno, mislim da će to biti država, mislim da će biti u Washingtonu, i mislim da će biti izvan naših granica”, rekao je Villaraigosa.

Planira često putovati u Meksiko, u kojem Villaraigosa ima “opsežne odnose”. Mercury ima ured u Mexico Cityju.

Villaraigosa je najveća investicija Mercurya od kada je tvrtka prošle godine uhvaćena u istrazi specijalnog odvjetnika Roberta Muellera o ruskom uplitanju na izbore 2016. godine. Mercury je bio jedna od dviju lobističkih tvrtki iz Washingtona koje su 2012. godine angažirali Paul Manafort i Rick Gates kako bi lobirali u ime europskog think tank-a, kojeg je navodno nadzirao ukrajinski predsjednik i njegova politička stranka.

Manafort se u rujnu izjasnio krivim za optužbe, uključujući i propust da se registrira kao strani agent za rad u Ukrajini. Mercury se retroaktivno registrirao u Ministarstvu pravosuđa prošle godine i nije optužen za bilo kakve nepravilnosti koje je počinio Muellerov tim.

Ova epizoda nije odvratila Villaraigosu od ulaska u tvrtku, kazao je

“Razgovarali smo o tome”, rekao je. “Ali oni su jasno stavili do znanja da tvrtka slijedi pravne savjete i osjećam se prilično ugodno o tome gdje su u tom pogledu.”

Villaraigosa je izabran za prvog hispanskog gradonačelnika Los Angelesa u moderno doba 2005. godine nakon što je radio u gradskom vijeću i kao predsjednik državnog zbora u Kaliforniji. On je otišao na posao kao konzultant nakon što je napustio ured 2013. godine, zarađujući milijune dolara savjetujući tvrtke, uključujući Herbalife i Banc iz Kalifornije, prema poreznim prijavama otkrivenim tijekom njegove provincijske kampanje.

Danima nakon izbora 2016., Villaraigosa je najavio kandidiranje za guvernera. Ali nije uspio napredovati na opće izbore, osvojivši samo 13 posto glasova u lipnju.

Fabian Núñez, prijatelj Villaraigosinog i bivšeg predsjednika Kalifornijske državne skupštine koji je sada partner u Mercuryu, te mu pomogao da ga dovede u tvrtku. Mercury ima oko 40 ljudi u svojim uredima u Kaliforniji, a Mike DuHaime, partner Mercurya, izjavio je kako tvrtka očekuje da će Villaraigosa postati “glavni igrač” u državi.

Iako se čini da je Villaraigosa ovim potezom učvrstio svoje mjesto u privatnom sektoru, on nije isključio povratak na izabrano mjesto u nekom trenutku u budućnosti.

“Ne zatvaram vrata”, rekao je. “Ali sada ne želim tražiti ništa.”

Izvor: Politico

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress