Bruxelles, 27. siječnja 2009. – Europska komisija odlučila je isključiti GPlus, poznatu briselsku konzultantsku kuću iz dobrovoljnog registra lobista jer nisu otkrili imena svih svojih klijenata, prenosi EurActiv.

«GPlus koji ima urede u Londonu i Parizu, kao i u belgijskom glavnom gradu, privremeno je isključen iz registra na razdoblje od četiri tjedna zbog neobjavljivanja imena troje klijenta», rekla je Valerie Rampi, glasnogovornica Povjerenika za upravne poslove, reviziju i suzbijanje prijevara Siima Kallasa.

Konzultantska kuća u svojoj prijavi Komisiji navela je imena 35 klijenata koja uključuju ruski Gazprom i američki Microsoft.

Međutim neki od klijenata nisu željeli biti spomenuti u Registru. «Lista isključuje imena troje klijenata koju su zamolili da ne budu uključeni u Registar i jednog klijenta koji se i sam registrirao. Ovi klijenti zajednički sačinjavaju manje od 10 posto naših prihoda», stajalo je u poruci koji je GPlus priložio svojoj prijavi.

Valerie Rampi naglasila je da odluka o isključenju iz Registra «ne predstavlja sankciju i ne implicira prekršaj. Isključenje iz Registra je «standardna procedura» kada prijava ne sadrži potpunu listu klijenata podnosioca zahtjeva».

Pravila moraju biti ista za sve. Djelomično ispunjavanje uvjeta nije opcija, objašnjava glasnogovornica Komisije dodajući da dvije od tri sporne tvrtke više nisu GPlusovi klijenti.

Tvrtka je na isključenje odgovorila objavljivanjem priopćenja u kojem izražava spremnost da riješi nastali problem.

«Kad smo otkrili da je naša prijava uklonjena odmah smo kontaktirali Komisiju. Naš dosadašnji rad bio je iznimno transparentan, iako upozoravamo na činjenicu da zbog bezuvjetnog otkrivanja imena svih klijenata neke kompanije neće željeti biti dijelom Registra.» tvrdi Peter Guilford, jedan od osnivača tvrtke.

U međuvremenu kritičari tvrde kako su za uključenje u Komisijin registar potrebne još detaljnije informacije o portfolijima i klijentima kako bi briselsko lobiranje bilo u potpunosti rasvijetljeno. Komisija će revidirati uspjeh Registra u ljeto 2009. kada se navršava godina dana od njegovog postojanja.

Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress