Industrijska tijela javnih poslova (public affairs industry bodies) oprezno pozdravljaju objavu Laburističke stranke Ujedinjenog Kraljevstva da će odbaciti stari zakon o lobiranju i uvesti opsežan registar lobista.

Ed Miliband (voditelj Laburista i trenutne opozicije u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva) izjavio je 3. travnja kako će nadolazeća Laburistička Vlada dokinuti ‘kontroverzan i neliberalan’ zakon.

Ovaj potez je prvi puta otkriven u e-mailu članovima stranke, koji se fokusirao na takozvani ‘čep-zakon’ (eng. ‘gagging law’, kolokvijalni naziv za sadašnji zakon o lobiranju Konzervativne stranke koja ima trenutni mandat u Vladi), za koji dobrotvorne organizacije tvrde da bi im ograničio aktivnosti tijekom izbornih kampanja. No, Laburisti su također istaknuli kako bi taj zakon pretrpao registar lobista koji je trenutno fokusiran na lobiste trećih stranaka. Dok APPC, PRCA i CIPR zajedno pokušavaju progurati ideju šireg registra, starije figure industrije su bile iznenađene ovom objavom.

Angela Eagle, koordinator opozicije (eng. shadow leader), je izjavila slijedeće: „U nadolazećem sastavu parlamentu, uvest ćemo univerzalni registar svih profesionalnih lobista, popraćen sukladnim etičkim kodeksom i sankcijama. Također ćemo […] se savjetovati sa humanitarnim organizacijama i kampanjcima na koji način bismo osigurali transparentnost u izborima dok istovremeno branimo vlastito pravo na slobodu govora.“

Izvori iz stranke su potvrdili kako je planirano da svi njihovi lobisti budu uključeni u početni registar, uz državne agencije. Jedan član stranke izjavio je kako bi registar stranke bio „puno, puno veći“ nego što sadašnja Vlada ima na umu, te također planiraju potaknuti veću razinu transparentnosti i viši standard u lobiranju uvođenjem etičkog kodeksa potpomognutog sankcijama.

Industrijska tijela su dočekala ovaj prijedlog s otvorenim rukama i toplom dobrodošlicom, ali PRCA ukazuje na dvije zabrinjavajuće stvari.

Izvršni direktor PRCA-e (Public Relations Consultants Association), Francis Ingham, iznio je svoje brige oko jezika kojim su se Laburisti koristili, kazavši kako to portretira lobiranje kao „disruptivan ‘ruka ruku mije’ proces“ radije nego „integralni dio demokracije“. PRCA su također upozorili kako prijedlozi Laburista riskiraju potkopavanje uspješnih samoiniciranih etičkih kodeksa koje vode industrijska tijela.

Spomenuti prijedlog novog zakona o lobiranju je u veljači dobio i kraljevsko odobrenje, a u lipnju će izborna komisija izdati jasne smjernice prema kojima bi zakon trebao djelovati u praksi. Laburisti su izjavili kako će uvesti promjene u zakonodavstvo, kako bi mogli povući dosadašnji zakon kada dođu na vlast.

Uredio: Tvrtko Samardzija

Izvor: Public Affairs News

Foto: Public Affairs News

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress