Bruxelles, 7. siječnja 2009. – Britanski međuparlamentarni odbor izdao je priopćenje u kojem kritizira dobrovoljni registar lobista Europske komisije, prenosi EUobserver.

Nakon godinu i pol promatranja postojeće europske regulative, odbor od jedanaest članova formiran kako bi stvorio registar lobista u Velikoj Britaniji, zaključio je kako bi registracija lobista trebala biti obvezna za razliku od europske prakse.

Smatraju da je važno navođenje imena pojedinaca, a ne samo lobističkih tvrtki kao što je to trenutno slučaj. Također traže da se kontakti lobista i donosioca odluka te zapisnici s njihovih sastanaka učine dostupnima javnosti.

Europska komisija odgovorila je na kritike tvrdeći kako je pohvalno što su zemlje članice preuzele inicijativu koju su oni započeli još 2005. godine. Priznaju kako postoje određeni problemi, međutim bilježe rast registriranih lobista, a ističu i svoja nastojanja za razvijanje «one-stop shopa» u suradnji s Europskim parlamentom kako bi se registriranim lobistima omogućio jednostavniji pristup objema institucijama.

Grupa koja radi na izradi nacrta zajedničkog registra Europske komisije i Parlamenta trebala bi iznijeti svoje prijedloge u lipnju. Komisija će nastaviti pratiti daljnji razvoj događanja u Velikoj Britaniji po pitanju regulacije lobiranja.
Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress