London, 12. veljače 2009. – Na otvorenom satu 11. veljače, zastupnik u Britanskom Parlamentu Gordon Prentice upitao je premijera da li bi bio spreman poduprijeti brzo uvođenje registra lobista.

Na postavljeno pitanje premijer Gordon Brown odgovorio je: “Slažem se da problem lobističkih aktivnosti u Gornjem i Donjem domu Parlamenta treba regulirati i mi ćemo poduzeti sve mjere kako bi taj sustav bolje funkcionirao. Vrlo rado ću proučiti ponuđeni prijedlog i vidjeti što možemo učiniti.”

Prentice, član Parlamentarnog odbor za javnu administraciju (PASC), koji je nedavno proveo osamnaestomjesečno istraživanje o lobiranju, želi da se registar lobista donese što je ranije moguće.

On je podnio i prijedlog koji su dosad podržala 63 zastupnika te tvrdi kako je na osnovu istraživanja vidljiva važnost obveznog lobističkog registra koji bi imao statut te bio neovisno upravljan, a uključivao bi podatke o lobistima i onima za koje se lobira.

Od Vlade se traži da se pitanje zakonskog okvira za lobiranje shvati kao problem od iznimnog značaja.

PASC-ovo izvješće o lobiranju objavljeno je 5. siječnja, a Vladin ured obećao je da će odgovoriti u roku od dva mjeseca.

Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress