Zagreb, 20. lipnja 2013. – Časopis Hrvatskog društva lobista „Umijeće lobiranja“ predstavljen je prvi puta na 10. Klubu lobista održanom 07. svibnja na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predstavili su ga autori volonteri HDL-a Nikola Zubalj, Stjepko Barnjak, Luka Gobin i Daria Arežina zajedno s Ivanom Vukovićem.

S obzirom da je časopis naišao na odobravanje i veliku podršku članova, napravljen je redizajn te je tiskan u znatno većem broju od prvotno planiranog, a zahvaljujući članici Tanji Milošević i njezinom timu.

“Umijeće lobiranja” nastalo je iz potrebe za osvješćivanjem javnosti o lobiranju kao neizostavnom dijelu procesa donošenja odluka u demokratskim sustavima te kako bi se ono u potpunosti demistificiralo. Cilj stvaranja časopisa je informiranje javnosti, educiranje te promoviranje struke. U sličnoj poziciji nalazili su se odnosi s javnošću prije 15-ak godina, stoji u uvodnoj riječi urednika časopisa.

Stoga je i ulazak u EU važan za profesiju lobiranja u Hrvatskoj – očekuje se snažniji razvoj, profesionalizacija, specijalizacija te dolazak stranih agencija, ali i veća prisutnost domaćih lobista u Bruxellesu kao jednom od dva lobistička svjetska centra. Prilika je to i za mlade profesionalce zainteresirane za lobiranje.

Regulacija lobiranja vruća je tema diljem Europe pa tako i u Hrvatskoj. Iako su neke zemlje regije zakon već donijele (Slovenija, Crna Gora, Makedonija), Hrvatska i Srbija još čekaju svoj trenutak. Upravo zato je i glavna tema prvog broja regulacija. Teme koje će biti obrađene u sljedećim brojevima jesu edukacija, metode i tehnike lobiranja, lobistička udruženja, javno zagovaranje nevladinih organizacija te grassroots kampanje.

Rubrike kojima se određena tema pokriva jesu vijesti iz regije i svijeta, analiza, intervju, komentar, razglednica iz… te lobistički kutak. Planirano izdavanje je četiri broja godišnje no uredništvo se nada taj ritam i ubrzati.

Uživajte u čitanju, komentare i kritike možete slati na tajnistvo@hdl.com.hr

Časopis možete pročitati na poveznici.

 

Autor: Daria Arežina

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress