Bruxelles, 15. – 17. travnja 2009. – Hrvatsko društvo lobista organiziralo je studijsko putovanje u Bruxelles za svoje članove i za studente Veleučilišta Vern – polaznike izbornog kolegija Uvod u lobiranje. Cilj putovanja bio je posjet institucijama Europske unije i upoznavanje s pravilima i procedurama donošenja odluka što čini osnovnu briselskog lobiranja.

Na put smo krenuli u srijedu, a u Bruxellesu nas je dočekao glavni tajnik HDL-a gospodin Natko Vlahović koji je preuzeo organizaciju svih sastanaka.

Odmah po dolasku uslijedili su planirani sastanci. Prvo smo posjetili Europski parlament gdje smo uz vodstvo gospodina Plumleya razgledali press centar i nekoliko dvorana, a potom smo u interaktivnom razgovoru saznali više o načinu funkcioniranja Parlamenta,  zatim o lobiranju u Parlamentu te o naodolazećim europskim izborima.

Naš idući sastanak održao se u Europskoj komisiji u upravi za proširenje gdje nas je gospođa Häyrinen obavijestila o pregovaračkom napretku Hrvatske, a dobili smo i nekoliko inasajdersih informacija o budućem nastavku pregovora. Pitanja su i ovoga puta bila dobrodošla, a uglavnom nas je zanimalo kako izgleda proces screeninga, benchmarkinga te kako i koliko na pregovore utječe blokada zemlje članice. Prilično naporan prvi dan završili smo u Europskom udruženju obrtnika, malih i srednjih poduzetnika gdje smo čuli više o povijesti udruženja, ali i o njihovim lobističkim naporima kako bi osigurali što bolji položaj svojim članovima.

Drugi dan studijskog putovanja posjetili smo Misiju Republike Hrvatske pri Europskim zajednicama gdje smo saznali koje sve mjere poduzima Republika Hrvatska kako bismo u bliskoj budućnosti uspješno okončali pristupne pregovore. Pitanja ni ovoga puta nije nedostajalo. Posljednji sastanak održali smo u prostoru briselskog predstavništva Osječko-baranjske županije s predstavnikom jednog od najutjecajnijih europskih portala Euobserver. Upoznati smo s važnosti medija u inofrmiranju članova parlamenta, lobista, tvrtki, ali i akademske zajednice. Euobserver ima iznimno široku bazu od preko 65.000 čitatelja dnevno što ga čini jednom od najbrže rastućih web portala u domeni europskih poslova.

Treći dan boravka u Bruxellesu predviđen je za individulane programe, dakle za uživanje. Vrijeme je proteklo vrlo brzo, a mi smo u kratko vremenskom periodu uspjeli čuti i naučiti mnogo novih stvari. Osim poslovne svrhe putovanja treba napomenuti da smo dvije slobodne večeri proveli u iznimno ugodnom međusobnom druženju i upoznavanju. Stoga smo obećali organizirati Bruxelles after party kako bismo još jednom mogli razmijeniti dojmove i utiske.

Prvo studijsko putovanje HDL-a bilo je dokaz da se ipak najbolje uči u praksi, stoga smo sigurni kako nije bilo i posljednje.

Priredila: Iva Šimunec

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress