Podgorica, 27. rujna 2011. – Zakon o lobiranju važan je dio modernog demokratskog sustava i dobro je što je u ovoj fazi integracija Crna Gora spremna za njegovo usvajanje, izjavio je za agenciju Mina zastupnik Europskog parlamenta Eduard Kukan.

Kukan je objasnio da je postavljanje jasnih pravila za lobiranje važan korak u jačanju transparentnosti i okvira za borbu protiv korupcije.

-Na ovaj način se povećava transparentnost u javnom sektoru i uređuju odnosi između različitih interesnih grupa, lobista, javnih službenika i političara. Što se prije to učini, to će biti bolje za zemlju- istakao je Kukan.

Europski zastupnik kaže da zemlje kandidati i potencijalni kandidati trebaju povećati napore u ovom području i to „ne samo zbog zahtjeva Europske unije, već i zato što će doprinijeti boljem funkcioniranju državne uprave“.

-Ovim zakonom bi se definiralo tko mogu biti lobisti i načini njihovog djelovanja na službenu politiku. U mnogim slučajevima, lobisti su važni i vitalni dio procesa kreiranja politike. Predstavljajući različite interesne grupe lobisti pomažu vladi da prepozna najvažnije potrebe društva. Povećavanjem transparentnosti u javnom sektoru država bi se zaštitila od negativnih posljedica koje bi lobiranje moglo prouzrokovati. Iskustva drugih zemalja ukazuju da je potreban određeni vremenski period kako bi zakon zaživio u praksi – naglašava Kukan.

Donošenjem zakona o lobiranju, zaokružuje se set antikorupcijskih zakona i podzakonskih akata koje je Crna Gora donijela u posljednjih sedam godina, a kojima se reguliraju kaznena djela s obilježjima korupcije i kaznene procedure, poručuju iz Vlade Crne Gore.

 

Izvor: Pobjeda

Autor: I. Otović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress