Sarajevo, 11. ožujka 2011. – Centar za sigurnosne studije (CSS) predstavio je 6. ožujka u Sarajevu izvještaj “Kapaciteti i mogućnosti lobiranja BiH u podršci priključivanja EU”, autora Emira Bijelića.

Bruxelles je, uz Washington, najvažnije mjesto za lobiranje na svijetu, ali BiH nema otvoren lobistički ured u Bruxellesu pa su njezini glavni akteri lobiranja diplomatska predstavništva u zemljama članica Europske unije. Ovo je jedna od glavnih poruka iz izvješća “Kapaciteti i mogućnosti lobiranja BiH u podršci priključivanju EU-u”.

U izvješću autora istraživača Emira Bijelića, a koje je predstavio glavni tajnik Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović, navodi se da termin lobiranje u BiH još uvijek ima negativne konotacije i da asocira na sumnjive radnje.

Međutim, zanimljiv je i podatak koji je nedavno objavljen u medijima, a to je kako BiH iz proračuna ne izdvaja niti jednu marku za plaćanje profesionalnih lobista u SAD-u ili EU-u.

“Političko i ekonomsko lobiranje u EU-u postaje osnovni model komuniciranja i rada političara, poslovnih ljudi, civilnog društva i svih onih koji žele ostvariti neki utjecaj u Europskoj uniji”, naveo je Hadžović.

Bruxelles, kao sjedište Europske unije, također je sjedište predstavništava najvećih multinacionalnih kompanija, ureda svjetskih poslovnih udruženja, mjesto gdje se donose najvažnije europske odluke i definiraju politički, ekonomski, financijski i društveni odnosi. Zato je lobiranje i koncentrirano na Bruxelles, koji je postao sjedište velikog broja lobističkih poduzeća.

Međutim, upozorio je Hadžović, u Misiji BiH pri Europskoj uniji trenutačno je zaposleno samo devet diplomata. Ovakav sustav organiziranja ne omogućava ni kvalitetno zastupanje interesa države u procesu pregovaranja, a posebno ekonomskih interesa gospodarstvenika koji svoje poslovanje i konkurentnost moraju tražiti upravo na zahtjevnom tržištu EU-a.

Dugogodišnji novinar i dopisnik iz Bruxellesa Zekerijah Smajić je u svom osvrtu također ukazao na neznalački odnos pojedinih predstavnika BiH vlasti. Tako je naveo izjavu jednog visokog BiH dužnosnika da su lobisti “mešetari” koji nam ne trebaju jer imamo institucije države. A upravo i zbog slabog lobiranja građani EU-a imaju vrlo negativnu percepciju o BiH.

On smatra da BiH za lobiranje za svoje interese treba angažirati stručnjake u pojedinim područjima, posebno gospodarske i političke, zatim među bivšim istaknutim političarima, novinarima, zaslužnim sportašima i kulturnim radnicima, ali i utjecajnim građanima tih zemalja porijeklom iz BiH.

Prema podacima koje je naveo Smajić, u Bruxellesu je angažirano oko 2.500 lobističkih poduzeća sa 16.000 aktivnih lobista. A samo u Bruxellesu na poslovima lobiranja povremeno radi do 100.000 ljudi.

Smajić je ocijenio da je lobiranje profesija 21. stoljeća, jer je moć odlučivanja na globalnoj razini koncentrirana na nekoliko punktova.

 

Cijeli izvještaj preuzmite ovdje.

 

Autor: Ivan Vuković

Izvor: Dnevni list

Fotografija: CSS – BiH

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress