Zagreb, 4. rujna 2013. – Dr. Boris Cizelj, dugogodišnji lobist u Bruxellesu, održao je u Zagrebu besplatno predavanje pod nazivom “Lobiranje u Europskoj uniji”, a u organizaciji DOBA Fakulteta.

Dr. Cizelj privukao je veliki interes u Hrvatskoj, a u svom je predavanju govorio o tome kako Hrvatska lobira u Bruxellesu, zašto je lobiranje važno u djelovanju ključnih institucija Europske unije, o metodama rada lobista u Bruxellesu i o različitim vrstama lobiranja. Dr. Cizelj na zanimljiv je način je prezentirao najbolje pregovaračke tehnike europskih lobista, te primjere uspješnog i neuspješnog lobiranja. Objasnio je razlike između političkog i poslovnog lobiranja i sudionike predavanja zainteresirao temom o vještinama koje mora imati dobar lobist.

Dr. Cizelj također je istaknuo kako Hrvatska dobrim lobiranjem može ostvariti svoje interese u EU, te je zadovoljan radom hrvatskih lobista i činjenicom da od listopada 2012. godine u Bruxellesu djeluje čak 6 hrvatskih lobističkih ureda dok Slovenija ima samo jedan. Posebno je pohvalio dobro organizirano i vrlo aktivno Društvo lobista u Hrvatskoj.

“Osnovni zadatak lobista je upozoravati na promjene u zakonodavstvu, ujecati na njih u interesu svojih klijenata, te pružati pomoć u uključivanju istih u EU programe. Dobar lobist mora vladati pregovaračkim vještinama jer u komunikaciji s eurokratima i drugim akterima često nailazi na otpor i kontra-argumente. Zato mora realno ocijeniti interese svojih klijenata, razraditi prihvatljive opcije i, ovisno o situaciji, formirati koalicije subjekata istih interesa i taktično voditi pregovore kako bi ostvario optimalne rezultate”, rekao je dr. Boris Cizelj.

Dr. Boris Cizelj je diplomat i dugogodišnji lobist u Bruxellesu, predsjednik Uprave Slovenskog privrednog i istraživačkog udruženja u Bruxellesu, predavač o lobiranju na DOBA Fakultetu u Sloveniji, te nekadašnji veleposlanik Jugoslavije u Australiji.

 

 

Priredio: Andrija Višić
Izvor: Poslovni savjetnik
Foto: Doba Fakultet

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress