Podgorica, 2. ožujka 2011. – Zakon o lobiranju mora odrediti stroga pravila prema kojima će budući lobisti morati proći posebnu obuku kako bi razlikovali lobiranje od korupcije, ocijenio je član Savjeta Društva lobista Crne Gore dr. Balša Kašćelan, donose “Vijesti on-line“.

On smatra da će Zakon o lobiranju biti sredstvo borbe protiv korupcije, samo ako će budući lobisti znati podvući crtu između lobiranja i korupcije. Da bi to riješila na najbolji način, smatra Kašćelan, država mora tražiti posebnu obuku za buduće lobiste.

Oni moraju poznavati aktivnosti kojima se smiju baviti, predviđena mjesta na kojima je lobiranje dozvoljeno, kao i propisane usluge koje lobisti mogu i smiju pružati. Budući lobisti moraju znati način prijavljivanja troškova, tehnike i metode kojima se smiju služiti, ali i jasno razlikovati metode korupcije od metoda lobiranja. Potrebno je poznavati strategije lobiranja kako ne bi sebe i druge odveli na stranu prekršajne i kaznenopravne odgovornosti“, smatra Kašćelan.

 

Vlada Crne Gore najavila je usvajanje Prijedloga zakona o lobiranju

Krajem prošle godine Vlada Crne Gore najavila je usvajanje Prijedloga zakona o lobiranju, kojim bi se lobiranje uvelo u normativne okvire i olakšalo pozicioniranje Crne Gore u Europskoj uniji. Iz Vlade je tada najavljeno da će novi zakon biti jedan od instrumenata u borbi protiv korupcije.

U prijedlozima koje je Društvo lobista Crne Gore uputilo Radnoj komisiji za pisanje Zakona o lobiranju navodi se da budući lobisti moraju odlično poznavati zakone i način na koji se donose. “Jedna faza lobiranja je i izrada studija slučaja i projekcija djelovanja budućih zakona u praksi, što nije lak posao i u sebi krije mnoge zamke. Treba pomiriti naizgled suprotstavljene strane – praksu i teoriju. Zbog sveobuhvatnosti tema traži se da lobisti odlično vladaju konkretnom materijom i imaju šire obrazovanje koje se stječe završetkom fakulteta”, tvrdi Kašćelan.

 

Bruxelles ohrabruje usvajanje zakona o lobiranju

Mada uređenje prostora u kojem djeluju lobisti nije uvjet za članstvo u EU, Kašćelan tvrdi da Bruxelles ohrabruje usvajanje zakona o lobiranju. Podsjećajući da su se zemlje zapadne Europe s lobiranjem susretale u vrijeme kada su već imale jake demokratske institucije, Kašćelan ističe da su u većini europskih zemalja, umjesto zakonima, pravila za lobiste određena uredbama i poslovnicima.

Tako je, između ostalog, Europski parlament prije 10 godina usvojio “Pravila i procedure” koje se odnose na rad interesnih skupina i lobista. Crna Gora nije jedina zemlja u regiji bez zakona o lobiranju. U Srbiji i Hrvatskoj zakoni su još u formi nacrta, dok Slovenija ima Zakon o zaštiti integriteta državnih dužnosnika, koji regulira pitanje lobiranja.

“Treba reći da i u državama gdje neformalna pravila i propisi i dalje vode prevagu, pitanje formalnijeg reguliranja lobističke profesije postaje sve aktualnije. Politički skandali koji potresaju neke države naglašavaju nepropisan utjecaj pojedinih grupa na donosioce odluka. Kao rezultat imate veću potrebu javnosti da se pitanje lobiranja pravno regulira”, kazao je on.

 

Zakon mora u javnosti razbiti predrasude o lobiranju

Kašćelan ističe da zakon mora u javnosti razbiti predrasude o lobiranju, upozoravajući da lobiranje i korupcija nemaju ništa zajedničko. On priznaje da kompanije i podmićivanjem mogu osigurati utjecaj u državnim institucijama i spriječiti donošenje zakona koji im ne odgovaraju, ali je taj potez neisplativ na duže staze.

Ivan Vuković

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress