Bruxelles, 30. travnja 2009. – Europska unija korak je bliže uspostavljanju zajedničkog registra za Europski parlament i Komisiju, iako Europsko vijeće koje predstavlja zemlje članice i dalje odbija sudjelovanje u ovom projektu, prenosiEuobserver.

Europski parlament i Europska komisija pokrenuli su web stranicu koja sadržava popise lobista registriranih u obje institucije u nastojanju da se briselsko utjecanje na donsitelje odluka učini što transparentnijim. Ovaj korak učinjen prije lipanjskih izbora trebao bi biti samo uvod u zajednički registar interesnih skupina ili tvz. one-stop-shop kojim bi lobisti registracijom u jednoj instituciji automatski bili registrirani i u drugoj.

Zajednički registar koji bi mogao biti uspostavljen do kraja godine bit će dobrovoljan, iako u Parlamentu tvrde da će nastaviti svoja nastojanja kako bi ga učinili obveznim.

Iz ureda povjerenika zaduženog za Europsku incijativu za transparentnost Siima Kallasa poručuju da će rad na zajedničkom registru početi što je ranije moguće nakon okupljanja novog saziva Parlamenta.

Budući registar trebao bi imati zajednički kodeks ponašanja te zajednički nadzorni i žalbeni sustav.

Priredio: Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress