Justitie Ombudsman Europske unije, Emily O’Rielly, otvorila je danas dvije nove istrage o Komisiji i Vijeću Europske unije zbog nedostatka transparentnosti po pitanju Transatlanskog Trgovinskog i Investitorskog Partnerstva (TTIP = Transatlantic Trade and Investment Partnership).

Emily O’Reilly istražuje pritužbe o lošoj administraciji institucija Europske unije. Pozvala je i Vijeće i Komisiju da objave upute Europske unije za pregovore sa Sjedinjenim Državama, i da poduzmu potrebne mjere kako bi se pravovremeno javnosti omogućio pristup TTIP dokumentima i sastancima dioničara.

Ovo je veliki udarac za Komisiju, koja redovito tvrdi kako su ovi pregovori najotvoreniji koje je ikada imala. EU parlamentarci, sindikati i druge organizacije tvrde kako ti isti pregovori nisu dovoljno transparentni.

U jeku žalbi civilnih društvenih organizacija, O’Reilly se pismenim putem javila obijema institucijama. Kaže da su se pojavile optužbe oko raznih odgađanja, zataškavanja određenih dokumenata, te „navodnog omogućavanja posebnog pristupa TTIP dokumentima određenim dioničarima“.

Anti-TTIP kampanje tvrde kako je Komisija dopustila da TTIP dokumenti „procure“ velikim kompanijama i korporativnim lobistima.

O’Reilly je izjavila slijedeće: „S obzirom na značajan interes javnosti i potencijalni učinak TTIP-a na živote građana, potičem obije spomenute institucije Europske unije da pokažu i pojačaju svoju proaktivnu politiku o transparentnosti.“

Justitie Ombudsman ne traži potpunu transparentnost: „Slažem se da nebi svi dokumenti sa pregovora trebali biti objavljeni javnosti u ovome trenutku, jer treba biti i prostora za pregovaranje.“

Pozvala je nacionalne vlade u Vijeću da objave TTIP pregovorne zahtjeve koji omogućavaju Vijeću da drži razgovore s SAD-om. Dok ovo jest službena tajna, zapravo je lako dostupno na internetu.

Dokujment od 17 stranica objašnjava prirodu i zahvat TTIP, preambulu i generalne principe, ciljeve, dodatci za pristup tržištu, regulativne stvari i netarifna ograničenja, i pravila, institucionalni okvir i konačni dodatci.

Načelnik za trgovinu Karel de Gucht je nedavno izjavio kako misli da bi zahtjevi također trebali dospjeti u javnost. Unatoč tome, članice se za sada ostale nepomaknute.

‘Znatan trud’

O’Reilly je prepoznala kako su institucije Europske unije pokazale „znatan trud“ u promicanju transparentnosi i participacije javnosti štop se TTIP-a tiče.

Europska Komisija objavljuje dokumente o TTIP-u na web-stranici i održava medijske konferencije po pitanju pregovora. Također opskrbljava Europski Parlament s više informacija no zahtjevano prema Lisabonskom Ugovoru.

Članovi parlamentarnog Odbora za upravljanje TTIP-om ipak imaju pristup dodatnim dokumentima i papirima u posebnim čitaonicama. To je kompromis osvojen nad Sjedinjenim Državama, koje ne žele da njihovi dokumenti s pregovora dođu u javnost. Tekstovi u čitaonicama su konsolidirane verzije Europskih i Amreičkih stavova, umjesto Američkih originala.

Iako ombudsman, dio neovisnog tijela, ne može prisiliti institucije Unije na veću transparentnost, može primjeniti pritisak predlaganjem preporuka. Zamolila je Vijeće i Komisiju da joj odgovore do 30. rujna, odnosno 31. listopada.
O’Reilly je iznjela Komisiji slijedeće zahtjeve:

objaviti dokumente koje je javnost već zatražila navlastitoj web-stranici;

uspostaviti javni registar TTIP dokumenata;

pozvati poslovne grupe da svoje dokumente poslane Komisiji učine javno pristupačnima u nepovjerljivoj verziji;

objaviti online popis dioničara s kojima se Komisija sastaje u vezi s TTIP-om.

 

Ukoliko se navedeni zahtjevi ne ispune u datom roku, ombudsman ima pravo zatvoriti istragu s osuđujučim izvješčem, što bi dalje povećalo politički pritisak. No, prvo će pokušati s „prijateljskim riješenjem“ potičući obije strane na obostrano odgovarajući kompromis.

Trenutna debata oko TTIP-apostaje gorljiva. Komisiju su prošli tjedan preplavili 150.000 odgovora na TTIP konzultiranje oko zaštite investitora, a ranije ovaj mjesec, odluka Europskoga suda za jedan slučaj je otvorila mogućnost da više TTIP dokumenata dospije u ruke javnosti.

Izvor: EurActiv

Foto: The Parliament Magazine

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress