Najnovije izvješće ALTER-EU  pokazuje zašto je Registar lobista još uvijek nedovoljno transparentan. U dokumentu nevladinih organizacija stoji prigovor i neslaganje o registraciji Goldman Sachsa.

Nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je da previše velikih lobističkih organizacija, uključujući i financijske lobiste kao što su City of London Corporation i Credit Suiss; velike korporacije poput Electrabela, Anglo Americana i General Motorsa; odvjetničke tvrtke poput Covington & Burlinga i Freshfields Bruckhaus Deringera te lobiste koji se bave konzaltingom, nije upisano u Registar transparentnosti lobista unatoč tome što su aktivne u lobiranju u EU.

Istraživanje ALTER-EU objavljeno je na isti dan kada je i ponovno pokrenut Registar transparentnosti od strane Europske komisije i parlamenta. Trenutni, volonterski pristup regulaciji lobiranja ne daje pravu sliku lobiranja u Bruxellesu te prijedlog Komisije za međuinstitucionalni dogovor ne može biti rješenje sve dok neće biti obvezujući za lobiste. Za ALTER-EU, učinjene promjene su zanemarive i neće riješiti glavne probleme lobiranja.

Istraživanje ALTER-EU-a pokazuje da se previše unosa u Registar temelji na nepouzdanim podacima ili podacima koji se mogu krivo protumačiti. Slijedi nekoliko primjera:

–          Goldman Sachs je objavio troškove lobiranja u iznosu manjem od 50.000 eura za 2013.g. dok je u istom razdoblju potrošio značajno više nego što je platio drugima da lobiraju u njegovo ime. To je trenutno predmet prigovora nevladinih organizacija.

–          Oko 150 lobista, odvjetničkih tvrtki i konzultanata odbilo je otkriti imena svojih klijenata usprkos tome što je to jasno kršenje pravila.

–          Google i Novartis imaju više nositelja akreditacija u Europskom parlamentu nego ukupno prijavljenih lobista što prema pravilima Registra ne smije biti dopušteno.

–          Više od 200 lobista, odvjetničkih tvrtki i konzultanata skrivaju identitete svojih klijenata koristeći samo inicijale što je još jedno kršenje pravila.

–          Konzultantska kuća BearingPoint tvrdi da nije lobistička tvrtka te da nema niti jednog lobista, ali njihov ukupni promet vezan uz lobiranje iznosi nevjerojatnih 552.795.000 eura.

Paul de Clerck, član upravnog odbora ALTER-EU-a izjavio je:

„Predloženi međuinstitucionalni sporazum Komisije za uvođenje tzv. obveznog Registra lobista je nelogičan, jer u njega nisu uključeni lobisti i na taj način nije obvezan za njih. Potreban je prijedlog zakona, kako bi se osiguralo da lobisti imaju zakonsku obvezu biti u potpunosti otvoreni i iskreni u svojim lobističkim aktivnostima te osigurati primjenu snažnih sankcija u slučaju kršenja pravila Registra.“

Nina Katzemich, članica upravnog odbora LobbyControla nadodala je:

„Unatoč ponovno pokrenutom Registru, lobisti i dalje mogu odabrati žele li biti transparentni te i dalje mogu objaviti potpuno pogrešne podatke u Registru. Unatoč činjenici da je registracija sada uvjet za susret s povjerenicima, bez temeljnih promjena u pravilima Registra, lobisti i dalje mogu stvoriti pogrešan dojam o svojim aktivnostima, a da još uvijek imaju pristup visokopozicioniranim donositeljima odluka. To je ono što se dogodilo u slučaju Goldman Sachsa. Njihova registracija je predmet žalbe koju su danas podnijeli LobbyControl, Corporate Europe Observatory i Friends of the Earth Europe.“

Helen Darbishire, članica upravnog odbora Access Info Europe izjavila je:

„Sudionici kampanja, novinari i svi građani EU imaju pravo znati tko lobira na donositelje odluka, za koje dokumente se lobira i koliko novaca se troši na lobiranje. Za dobivanje prave slike o lobiranju u Bruxellesu i za osiguranje ravnopravnosti svih zainteresiranih strana bitna je potpuna transparentnost.

Europski parlament dugo traži stroži pristup regulaciji lobiranja u EU. ALTER-EU poziva Europsku komisiju da do kraja 2015.g. izda prijedlog zakona za pravno-obvezujući Registar lobista s ciljem da novi Registar bude u funkciji do sredine 2017.g.

 

Izvor: ALTER-EU

Foto: ALTER-EU

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress