Bruxelles, 2. srpnja 2009. – Europska komisija najavila je reviziju lobističkog registra u lipnju, na prvu godišnjicu njegovog postojanja. Siim Kallas, povjerenik Europske komisije zadužen za Europsku inicijativu za transparentnost i regulaciju lobiranja, pozvao je sve interesne skupine da dostave svoje prijedloge za izmjene i poboljšanja registra.

Kallas je zahvalio 1650 organizacija koje su se do sada registrirale te je izrazio nadu da će i odvjetnički uredi te think-thank-ovi slijediti njihov primjer.

Glasnogovornica povjerenika Kallasa, Valerie Rampie rekla je kako je lobistički registar veliki uspjeh u promicanju transparentnosti EU-a, ali da ima i puno prostora za poboljšanje te da su promjene neizbježne. „Pažljivo ćemo analizirati sve pristigle prijedloge do revizije u srpnju“, navela je Rampie te dodala kako je za registar važnija kvaliteta nego kvantiteta.

Nevladine organizacije predvođene Alter EU-om nezadovoljne su postignutim napretkom te naglašavaju kako je mnogo interesnih skupina ostalo izvan registra zbog čega se ne mogu vidjeti stvarni razmjeri lobističke industrije u Bruxellesu. Isto tako, od Komisije traže da registracija postane obavezna.

Jens Nimand Christensen, direktor za regulaciju i institucionalna pitanja u Europskoj komisiji najavio je daljnji rad na zajedničkom registru Komisije i Europskog parlamenta. „Parlament je izabran, očekujem da ćemo se vratiti raspravi o uspostavi zajedničkog registra u skoroj budućnosti“, rekao je Christensen.

Ivan Vuković

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress