Europska komisija, pod pritiskom jačanja transparentnosti o svojim odnosima s lobistima, je pristala otkriti imena visokih dužnosnika koji daju ostavke  za nova radna mjesta u privatnom sektoru.

U pismu europskoj pučkoj pravobraniteljici Emily O’Reilly, koja je pozvala na tu promjenu, Komisija je istaknula da će objaviti popis  poslovnih transfera jednom godišnje, dodajući da je uravnoteženo pravo dužnosnika na privatnost s njihovim obvezama pod propisima osoblja EU  kako bi se izbjegla mogućnost sukoba interesa.

O’Reilly je pozdravila donošenje odluke, rekavši da je ta odluka “korak naprijed“ prema transparentnosti europske komisije, a što je predsjednik Jean-Claude Juncker označio kao prioritet. O’Reilly je rekla da je taj potez odgovorio na pravo javnosti da zna da su “temeljita ispitivanja sukoba interesa provedena”

No, pučka pravobraniteljica je  izrazila zabrinutost zbog odluke komisije da objavi informaciju samo jednom godišnje, rekavši kako će zadržati “svoju preporuku komisiji da objavi imena češće.”

O’Reilly je predvodila poticaj za veću transparentnost u rješavanju pitanja o odredbama „pokretnih vrata“, u kojem bivši visoki dužnosnici EK brzo idu u privatni sektor, noseći sa sobom svoje  znanje „iz unutra“ i institucionalno razumijevanje . U rujnu 2014. godine, pučka pravobraniteljica je predstavila nacrt preporuka slijedeći istragu o sukobu interesa, a koja je iznesena od skupine nevladinih organizacija za transparentnost. Pučka pravobraniteljica je pozvala komisiju da preispita problematiku „pokretnih vrata“ kako bi  postali dosljedniji i transparentniji.

Prema pravilima komisije za njeno osoblje, bivši viši dužnosnici moraju 2 godine nakon napuštanja službe tražiti dopuštenje od institucije za posao u privatnom sektoru. Također, lobiranje pri komisiji je zabranjeno kroz period od 12 mjeseci nakon napuštanja službe.

O’Reilly je pisala potpredsjednici EK Kristalini Georgievoj u veljači, upozoravajući je da bi uskraćivanjem javnog pristupa procesu donošenja odluka oko odobravanja rada bivših dužnosnika u privatnom sektoru, mogla stvoriti “nesporazume, nepovjerenje i  skepticizam oko tih odluka”. O’Reilly je rekla komisiji da imenovanja nakon komisije „ulaze u javnu domenu“  i da bez odgovarajućeg konteksta o tome kako se donose odluke, europska komisija  podliježe riziku oštećenja reputacije “

U jednom slučaju, nevladina organizacija Corporate Europe Observatory je imala nesuglasice s Herve Jouanjeanom oko njegove uloge u privatnom sektoru, bivšem generalnom direktoru komisije, a koji je uzeo savjetodavni položaj u istaknutoj pravnoj tvrtci FIDAL nakon napuštanja javne službe. U razgovoru za POLITICO u srpnju, Jouanjean (čiji je rad u FIDAL-u otkrila sama tvrtka) je negirao  optužbe Corporate Europe Observatory-a, opisujući organizaciju kao “radikalno lijevu” s nedostatkom demokratskog legitimiteta.

“Imam snažan osjećaj etičke odgovornosti”, rekao je Jouanjean, dodajući da je “nepošteno s gledišta ljudskih prava” da mu se uskrati pravo na rad nakon napuštanja komisije. Također, nadodao je da ga “ljudi  ne mogu spriječiti da zarađuje za život”. U međuvremenu, Corporate Europe Observatory  je objavio da je najava Europske Komisije “uska interpretacija“ regulacije osoblja i da je potrebno puno više. “Izvješće Komisije ne pokriva sve izlaske visokih dužnosnika,  samo one za koje se smatra da su zauzeli novu ulogu koja bi mogla biti spojena s  lobiranjem “, rekao je Vicky Cann, koji radi kao istraživač za nevladinu organizaciju.

U prvoj objavi informacija pod novim mjerama transparentnosti, komisija je otkrila da je odobrila devet prelazaka  bivših visokih dužnosnika u privatni sektor, uključujući Jouanjeana.

Odobreni poslovi uključuju i posao Peter Faross-a, bivšeg direktora energetskog odjela, koji će raditi za njemačku industrijsko konzultantsku firmu Kaesler & Kollegen. U izdavanju odobrenja, komisija je napomenula da tvrtka nije imala “ni financijske, niti ugovorne odnose s EK.”

U svim radnim zahtjevima odobrenim od strane EK, bivši dužnosnici su još jednom obaviješteni da nisu u mogućnosti lobirati kod komisije  12 mjeseci nakon napuštanja javne službe.

Izvor: Politico.eu

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress