Bruxelles, 28. kolovoza 2011. – U nastojanju da dodatno podignu razinu transparentnosti procesa donošenja odluka u EU, Europski parlament i Europska komisija zajedno su pokrenule novi Jedinstveni registar EU, tzv.Registar transparentnosti.

Interakcija europskih institucija sa udrugama građana, nevladinim organizacijama, poslovnim sektorom, sindikatima, think tankovima je stalna, legitimna, i potrebna za jačanje demokracije, za sposobnost EU institucija u pružanju adekvatne politike i usklađivanju potreba sa stvarnim životom. Zato je i kreiran novi registar koji na jednom mjestu spaja sve zainteresirane strane.

Novi Registar u potpunosti zamjenjuje registre Europske komisije i Parlamenta te proširuje pokrivenost i izvan tradicionalnih lobističkih krugova uključujući odvjetničke tvrtke, nevladine organizacije, think tankove, zapravo bilo koje organizacije ili pojedince koji su angažirani u procesima kreiranja EU politika i njihovoj implementaciji. To je ključni korak prema cilju koji ima EU, a to je čim veća transparentnost i veća razina participativne demokracije.

Registar transparentnosti nudi neposredan i pojedinačan pristup informacijama o procesu donošenja odluka i kreiranja EU politika, te o osobama i institucijama i organizacijama koji taj proces provode. Registar omogućuje zainteresiranim građanima da na transparentan način vide koje su to organizacije i pojedinci angažirani u procesu kreiranja EU politika i donošenja odluka u EU institucijama, u kojem obimu i na koji način su organizacije financirane prilikom tih aktivnosti i koje organizacije su se obvezale kodeksom ponašanja u svom djelovanju.

Sve organizacije i samozaposlene osobe, bez obzira na njihov pravni status, koje sudjeluju u kreiranju i implementaciji EU politika od 23. lipnja 2011.moraju se registrirati u Registru transparentnosti. Iznimke su Crkve i religijske zajednice, političke stranke i tijela lokalne, regionalne i područne uprave i samouprave koje ne podliježu registraciji.

Online registracija u Registar transparentnosti.

 

Autor: Dominik Žganec

Fotografija: Europski parlament

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress