Bruxelles, 20. travnja 2011. – Odbor za ugovorna pitanja Europskog parlamenta službeno je podržao planove za osnivanjem “Zajedničkog registra” Europskog parlamenta i Komisije, prenosi The Parliament.

Unatoč dozi skepticizma koja je vladala među određenim članovima Parlamenta zbog informacije da novi “Zajednički registar” neće biti obvezan, naknadno je ipak jednoglasno odlučeno u korist nacrta o jedinstvenom Registru.

Iz Europskog parlamenta navedeno je kako će se “Zajedničkim registrom” za dvije institucije naglasiti i osnažiti transparentnost kao i komunikacija s građanima koji bi time imali jednu referentnu točku putem koje bi dobivali sve potrebne informacije o dijalogu lobista i europskih institucija.

Iako je za sada potvrđeno kako prijava u Registar neće biti obvezna, za sve lobiste koji neće poduzeti aktivnosti registriranja, za razliku od njihovih registriranih kolega bit će ograničen pristup Parlamentu.

Član Njemačkog S&D-a Matthias Groote povodom glasovanja Odbora naglasio je kako ovaj pozitivan iskorak zasigurno ne predstavlja kraj rada na transparentnosti europskih institucija. Naredne aktivnosti ići će u smjeru proširivanja Registra na sve europske institucije, a nastojanje da se njegova obvezatnost prihvati od strane Komisije i Vijeća ministara biti će iznimno važna, istakno je zastupnik Groote.

Glasnogovornik Alter-Eu (Savez za transparentnost i etičku regulaciju u lobiranju), izjavio je kako su izmjene i dopune koje zahtijevaju nužne korake od strane Parlamenta i Komisije za obveznom registracijom unutar naredne dvije godine, vrlo pozitivno prihvaćene. U skladu s tim naveo je važnost daljnje izgradnje i rada na Registru, pogotovo u području kvalitete i preciznosti financijskih izvještaja i rezultata, kao i nastojanja da upisani podaci budu što referentniji.

Novi Registar omogućavat će informacije o točnom broju pojedinaca i njihovih aktivnosti povezanih s lobiranjem, te visini sredstava koju navedeni primaju, kao i uspostavljanje procedura za učinkovito zaprimanje žalbi i provođenja sankcija.

Nakon izglasavanja u Europskom parlamentu, očekuje se da će Registar biti uspostavljen i javno dostupan na web stranici od lipnja 2011. godine.

 

Autor: Bruno Jelić

Izvor: The Hill

Fotografija: stock.XCHANG

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress