Bruxelles, 22. veljače 2011. – Britanski zastupnik u Europskom parlamentu, socijalist Richard Howitt, pozvao je institucije EU na uspostavu zajedničkog i obveznog registra lobista, prenosi  The Parliament.

Howitt, koji je član parlamentarnog odbora zaduženog za monitoring pregovora između Europske Unije i Libije javno je prozvao odvjetničku tvrtku DLA Piper za netransparentno zastupanje Libije u njenim pregovorima s EU. Prema informacijama dostupnim Howittu tvrtka DLA Piper kojoj je središte u Londonu, a koja također ima svoju podružnicu u Bruxellesu, navedene aktivnosti nije prijavila u dobrovoljni lobistički registar Unije.

Slučaj je dobio dodatnu dimenziju kada su na površinu isplivali podaci kako je supruga bivšeg člana parlamenta Nicka Clegga, inače zamjenika premijera Velike Britanije, jedna od partnera u spomenutoj firmi. Ono što se pokazalo paradoksalnim je činjenica da je upravo Nick Clegg bio zadužen za osnivanje i postavljenje lobističkog registra na prostoru Velike Britanije.
Howitt je upravo ovim slučajem istaknuto važnost promjene registra iz dobrovoljnog u obvezni, budući da je praksa pokazala kako nisu svi lobisti kao i aktivnosti koje provode dovoljno transparentni.

U otvorenom pismu upućenom Nick Cleggu, socijalist Howitt ponovno je potencirao pitanje čim skorijeg osnivanja zajedničkog registra Europskog parlamenta i Komisije. Ideja zajedničkog registra koja je pokrenuta prošle godine i na čijoj se realizaciji stvorio snažan angažman, dovela bi do registriranja svih interesnih skupina kao i odvjetničkih tvrtki koje nastoje utjecati na donošenje regulativa unutar Europske unije. Datum koji se predviđa kao optimalan za pokretanje registra nakon njegovog prvotnog prihvaćanja od strane Parlamenta i Komisije bio bi početak lipnja ove godine. Za sada Parlament i Komisija imaju odvojene registre, u koje se lobisti prijavljuju dobrovoljno.

Nadovezavši se na ove informacije Richard Howitt iznio je stajalište kako bi u svrhu boljeg i transparentnijeg rada registar nužno trebao biti obvezan.

 

Bruno Jelić

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress