Washington D.C., 21. veljače 2011. – Facebook Inc. je sa 1. veljače 2010. godine i službeno započeo s aktivnostima u svijetu lobiranja, unajmivši republikansku lobističku firmu Fierce, Isakowitz & Blalock kao službene zastupnike svojih interesa; prenosi Legal Times.

Lobistička registracija Facebooka odnosi se na pravne i policy poslove vezane uz tehnologiju, internet te zaštitu djece, privatnosti i online aktivnosti. Facebook je s lobističkim poslovima započeo još u šetom mjesecu 2009. godine koji su se oslanjali na angažman dvojice “in house” lobista, dok je u 2010. godini kompanija prijavila 351,000 američkih dolara utrošenih u lobističke svrhe. Glasnogovornik Facebooka Andrew Noyes izjavio je kako su ovakvi koraci poduzeti u svrhu zaštite svojih potrošača, ali i promocije važnosti inovacija za američku ekonomiju.

Uzevši u obzir poziciju Google-a koji surađuje s pet vanjskih lobističkih ureda uključujući i divove poput Dutko Worldwide-a i Podesta Grupe, i koji navodi kako je samo u posljednjem kvartalu 2010. godine na njihove usluge potrošio 430,000 dolara uz 1,2 milijuna dolara na vlastite lobističke resurse, ovaj potez Facebooka još se uvijek smatra početnim.

Fierce, Isakowitz & Blalock je poznata republikanska lobistička firma, pa se pretpostavlja da bi joj zadatak bio pozicionirati i približiti Facebook novoj Republikanskoj većini u američkom Senatu. Izjave Legal Timesa o odnosu Facebooka s isključivo republikanskim lobističkim firmama indirektno je potvrdio i Mark Isakowitz, predsjednik fime Fierce, Isakowitz & Blalock koji je Facebook opisao dijelom široke republikanske obitelji. Na Facebookovoj registracijskoj listi pojavljuju se tri imena; Mark Isakowitz, Kirk Blalock i Kirsten Chadwick.

Prema listu The National Law Journal lobistička firma  Fierce, Isakowitz & Blalock je na 48 mjestu od 50 najbrže rastućih lobističkih firmi u Washingtonu. Kao njeni drugi klijenti navode se Apple Inc., BP America, Medco Health Solutions Inc. i Business Roundtable.

 

Bruno Jelić

Fotografija: www.facebook.com

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress