Financijska industrija EU potroši više od 120 milijuna eura godišnje, a zapošljava više od 1700 lobista za rad u institucijama EU, pokazuje novo istraživanje aktivista transparentnosti.

Izvješće  “Vatrena moć financijskog lobija” objavljeno u srijedu (9. travnja) od strane Corporate Europe Observatoryja pokazalo je da je više od 700 različitih financijskih industrijskih skupina bilo aktivno u institucijama EU u 2013. godini. Podaci tog izvještaja neće iznenaditi insajdere iz Bruxellesa s obzirom da lobistička industrija cvjeta u posljednjih nekoliko godina otkad su se zakonodavne moći Unije povećale, a zakonodavstvo financijskog sektora bilo je glavni prioritet institucija u tekućem zakonodavnom mandatu.

Od financijske krize 2008. godine koja je izazvala vlade zemalja članica EU da upumpaju oko 1,6 bilijuna eura kako bi održale banke živima, EU je donijela zakone kojima pooštrava regulaciju bankarskog i sektora osiguranja pa sve do derivata i agencija za kreditni rejting.

Govoreći u ponedjeljak na posljednjoj sjednici Odbora za ekonomske poslove Europskog parlamenta prije svibanjskih izbora, predsjednica Sharon Bowles rekla je kako su zastupnici Europskog parlamenta od 2009. godine uveli 63 nova zakona, a većina ih se bavi upravo regulacijom financijskog tržišta. Velika Britanija, koja ima najveći sektor financijskih usluga EU, odgovorna je za više od 140 lobističkih grupa što je najveći broj u Uniji, a slijede ju Njemačka i Francuska. Kao rezultat toga, Bowlesin utjecajni odbor je bio žarišna točka za lobiranje na novim zakonima EU.

S druge strane, mnogi promatrači smatraju da je odnos između zastupnika i lobista previše udoban. Značajan broj zastupnika EP-a u Odboru ima direkte veze s financijskim sektorom, kao što je zamjenik njemačkog desnog centra Burkhard Balz, koji je primao više od 10.000 € mjesečno kao direktor Commerzbanka. Također, sve veći broj dužnosnika i djelatnika iz institucija EU prelazi na radna mjesta lobista, a tu su i mnogi koji predlažu copy-paste amandmana po nalogu industrije lobista.

“Financijski lobi je glavna prepreka za učinkovitu regulaciju,” Izvješće tvrdi, dodajući da je “relativni neuspjeh procesa reforme pokazao nevjerojatnu snagu financijskog lobija u institucijama EU”.

“Kriza je otkrila jasnu potrebu za jačim pravilima na financijskim tržištima”, izjavio je Kenneth Haar, glasnogovornik Corporate Europe Observatoryja. “No, reforma se pokazala teškom, a ti brojevi su važan dio objašnjenja. Moć financijskog lobija da se odupre reformama bio je vidljiv u svim značajnim bitkama preko financijske regulative još od kolapsa Lehman Brothersa. ”

Transparentne skupine također žele da institucije EU stegnu svoja pravila i uvedu obveznu registraciju lobističkih tvrtki. Transparency Register uveden je 2008. godine i do sada je prijavljeno 2800 lobističkih skupina,  ali to ostaje dobrovoljna akcija i ne zahtijeva od lobista da otkriju na koje zakone pokušavaju utjecati.

Cijelo izvješće možete preuzeti ovdje.

Prijevod: Ana Babić
Izvor: EUobserver
Slika: European Parliament

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress