Paris, 14. listopada 2009. – Francuski parlament (Assemble Nationale), slijedeći globalni trend regulacije lobiranja, uvodi dobrovoljni Registar lobista koji će biti pokrenut ovaj mjesec s početkom jesenskog zasjedanja Parlamenta.

Akreditiranim lobistima omogućava se neometan pristup u Palais Bourbon (zgrada Francuskog parlamenta, op.a.).

Prema riječima Bernarda Accoyera, predsjednika Parlamenta, lobisti koji se žele registrirati moraju ispuniti osobne podatke, podatke o organizaciji  i klijentima koje zastupaju. Za sada nije potrebno podnositi financijska izvješća i prihode ostvarene od lobiranja. Također, potpisuju Kodeks ponašanja, a u slučaju njegovog nepoštivanja bit će izbačeni iz Registra.

Registar se sastoji od dva dijela, registra organizacija i fizičkih osoba. Ukoliko neka organizacija ima deset lobista, svi se pojedinačno moraju prijaviti u Registar koji će biti javan, a svi podaci dostupni na internetu.

Francuska se na ovaj način približila europskoj praksi regulacije lobiranja s obzirom da Europski parlament i Komisija imaju slične registre od 1996. i 2008. godine.

Najdužu europsku praksu ima Njemačka u kojoj lobiranje nije zakonski regulirano, ali je 1951. godine Pravilnikom Bundestaga propisana obvezna registracija interesnih skupina koje lobiraju Njemački parlament.

Ivan Vuković

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress