Bruxelles, 16. siječnja 2009. – Prenosimo komentar Siima Kallasa, povjerenika Europske komisije zaduženog za Europsku inicijativu za transparentnosti i regulaciju lobiranja.

„Godinu započinjemo dobrim vijestima jer Registar Europske komisije pokrenut u lipnju 2008. napreduje vrlo dobro i trenutno broji 803 člana.

Europski građani sada imaju direktan pristup informacijama o postojanju i raznolikosti zastupanih interesa. Samo šest mjeseci nakon pokretanja Registra uključilo se oko 800 tvrtki, a njihov broj svakodnevno raste.

Kako bi se uvidio značaj ovakvog napretka potrebno je prisjetiti se početaka u 2006. godini.

Nijedna od 15 starih članica EU nije regulirala lobiranje iako to neke trenutno razmatraju.

U Ujedinjenom Kraljevstu u posljednje vrijeme prijavljen je veliki broj slučajeva nepropisnog i neprimjerenog lobiranja na višim razinama, stoga je Donji dom Britanskog parlamenta predložio da se umjesto oslanjanja na samoregulaciju prijeđe na obveznu registraciju koju bi nadziralo neovisno tijelo.

Od 12 zemalja članica koje su se priključile Europskoj uniji 2004. i 2007. jedino Mađarska, Poljska i Litva uvele su obveznu registraciju lobista. Ukupno gledano, na nacionalnoj razini lobiranje je još uvijek neregulirano.

Preventivnim djelovanjem Komisija je odlučila ponuditi struci priliku da očuva sadašnji otvoreni odnos bez nametanja birokratskih barijera i procedure prijavljivanja.

Stoga je u skladu s ovim pristupom prijavljivanje u Registar dobrovoljno. Ono nudi mogućnost lobistima da u skladu s dobrom vjerom očuvaju reputaciju struke. Taj se pristup bitno razlikuje od američkog pristupa gdje zakonodavac kažnjava one koje lobiraju bez prijavljivanja svojih aktivnosti.

Također je jasno istaknuto ukoliko se ne pokaže interes za dobrovoljnu registraciju, uslijedit će obvezna registracija. Važno je da je napravljen prvi korak i da je struka počela prihvaćati reistraciju kao dio europske budućnosti.

Iako je prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka, nakon šest mjeseci djelovanja može se reći da registar funkcionira. Lako je doći do informacija i lako se registrirati iako osiguravanje točnih financijskih podataka zahtijeva određeno vrijeme.

S druge strane, struka je očito shvatila registriranje ozbiljno i odlučni su napraviti potrebne korake. Registrirane su neke od najvećih lobističkih tvrtki u Bruxellesu. Otkrile su popise svojih klijenata i zaradu ostvarenu od lobiranja EU institucija.

To je ohrabrujuće i budi nadu da će svi oni koji još uvijek odugovlače s registracijom pažljivo razmisliti o mogućim implikacijama takvog ponašanja.

Ono što zabrinjava je da se nijedna od velikih pravnih tvrtki koje kombiniraju pravne usluge i usluge lobiranja još uvijek nije registirala. Također nijedan od 60 „think-tankova“ još uvijek nije registrirao svoje djelovanje.

Komisija će nastaviti svoje napore kako bi se povećao broj registriranih lobista, a osoblje EU institucija dobilo je naputke da prijavi značajnije kontakte s neregistrinim lobistima te da apeliranju na njih kako bi se registrirali. Daljnje mjere su u pripremi.

Paraleno, Europska komisija i Europski parlament zajednički rade na uspostavljanju jedinstvenog registra za sve lobiste koji utječu na zakonodavni proces Europske unije.

Cilj je pružiti profesiji jedinstveni registar, bez birokracije, što bi istovremeno javnosti osiguralo jednostavan uvid u ulogu lobista pri EU tijelima. U veljači imam predviđen sastanak s potpredsjednicom Europskog parlamenta Dianom Wallis i zastupnicima Ingo Friedrichom i Jo Leinenom kako bismo razmotrili moguće opcije.

Neovisno o dogovorenim detaljima važno je da su prvi koraci učinjeni, a oni će sigurno u budućnosti dovesti do veće transparentnosti lobiranja u Bruxellesu.“

Siim Kallas, potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za upravneposlovereviziju i suzbijanje prijevara.
Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress