Google je kompanija koja je kroz zadnjih 14 mjeseci najviše lobirala u Europskoj komisiji, održavši 22 susreta s devet povjerenika (uključujući 3 potpredsjednika), 5  glavnih direktora i glavnim tajnikom. Google je u lobiranju nadmašila jedino Konfederacija europske poslovne zajednice (BUSINESSEUROPE) koja se sastoji od 40 nacionalnih organizacija poslodavaca i industrije.

Jedino lobiranje koje nadilazi ono u glavnom gradu Europe je lobiranje u nemilosrdnoj areni Washington DC-a. Ovaj izvještaj New Europe temeljen je na EU Integrity Watch, bazi podataka Transparency Internationala koja prikuplja lobističke podatke iz europskih institucija i omogućava njihov pregled u pristupačnom formatu.

Podatci pokazuju da Google predvodi u obujmu lobiranja prema Europskoj Komisiji. Uz kritičare koji tvrde kako Google uživa podršku natproporcionalnu svojoj korporativnoj važnosti, brojke su zabrinjavajuće. Europska Unija nije poduzela nikakve korake u istrazi velikih multinacionalnih kompanija, posebno u ovoj domeni. Ipak, nedavno je Europska komisija najavila da razmatra kako odgovoriti na pismo žalbe o Googleovom 130 milijuna funti vrijednom poreznom dogovoru s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Googleovih 9 lobista održalo je 67 sastanaka u zadnjih 14 mjeseci s Europskom komisijom, a teme su varirale od agrikulture, inicijativa u kulturi do rasprava o stabilnosti eura. Sastanci su uključivali susrete s prvim potpredsjednikom, Fransom Timmermansom, tri potpredsjednika (Andrus Ansip, Jyrki Katainen, Valdis Dombrovskis) i 10 susreta sa šest povjerenika (Pierre Moscovici, Věra Jourová, Cecilia Malmström, Günther Oettinger, Dimitris Avramopoulos, i Carlos Moedas). Osim toga, u posljednjih 15 mjeseci Google je održao i sedam susreta s glavnim direktorima, pa čak i susret s glavnim tajnikom Europske komisije Alexanderom Italianerom.

Na listi top 10 organizacija koje lobiraju u Europskoj komisiji našli su se i Europska organizacija za zaštitu potrošača, Airbus Group, Svjetski fond za prirodu (WWF), Greenpeace, Europska federacija za transport i okoliš, DIGITALEUROPE, Američka gospodarska komora (AmCham EU), Europsko udruženje proizvođača čelika i General Electric.

Izvor: Neurope.eu

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress