Bruxelles, 12. veljače 2009. – Desetak dana nakon suspenzije briselske lobističke tvrtke GPlus iz Registra Europske komisije tvrtka je vraćena u Registar nakon što je navela sve svoje klijente uključujući i dotad četiri neimenovana klijenta.

Peter Guilford, jedan od osnivača GPlusa izjavio je za Financial Times da je tvrtka još u prosincu, odmah po uključivanju u Registar, obavijestila Komisiju kako od ranije imaju sklopljene ugovore o povjerljivosti podataka s tri klijenta koji nisu željeli da se njihova imena objave. Iako GPlus više ne zastupa dvoje od njih u međuvremenu su uspjeli dobiti odobrenje za objavu imena svih klijenata.

Komisija je na ovaj način napravila važan presedan kojim ostalim lobističkim tvrtkama pokazuje kako neobjavljivanje imena svih klijenata može biti kontraproduktivno za njihovo poslovanje.

Klijenti koje su tražili tajnost su:

  • Europcar International
  • European Private Equity & Venture Capital Association (EVCA)
  • Lanxess
  • Toyota

Japanski proizvođač automobila Toyota registriran je i samostalno s prijavljenim godišnjim troškovima lobiranja od 250.000 do 300.000 eura, dok je GPlus u 2007. godini prijavio ukupni promet od 2.2 milijuna eura.

 

Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress