Bruxelles, 31. siječnja 2013. – Novo izvješće navodi kako je velik udio građana diljem Europe zabrinut etičkim postavkama lobiranja u donošenju politika u EU, donosi The Parliament.

Anketom je obuhvaćeno više od 6.000 ljudi iz šest europskih država, a glavni rezultat istraživanja pokazuje kako građani žele bolju regulaciju lobista i povećanu transparentnost prema EU.

Nedavni skandal oko ostavke povjerenika za zdravstvo i potrošačku politiku, John Dallija, kojim se pokazalo da su predstavnici duhanske industrije imali privilegirani pristup ključnim donosiocima odluka zasigurno je utjecao na negativan stav građana. Zanimljivo je napomenuti da cjelokupno izvješće o nastaloj situaciji još nije dostupno javnosti.

Istraživanje otkriva da je 73 posto ispitanika zabrinuto za prevelik utjecaj predstavnika poslovnog sektora na donosioce odluka, dok 80 posto ispitanih vjeruje kako bi regulacija lobiranja trebala biti obavezna s ciljem ujednačavanja utjecaja različitih interesnih skupina.

Natacha Cingotti iz udruge Friends of the Earth Europe navodi kako bi rezultati istraživanja trebali razbuditi ključne aktere u donošenju europskih politika. “Građani jasno zahtijevaju obavezno reguliranje lobiranja. Parlament mora inzistirati da registracija lobista u Registru transparentnosti postane obavezna.”

Četiri od pet ispitanika navodi kako se osjećaju manje sigurnima kada interese građana u Parlamentu zastupa netko tko ujedno radi i za lobističko udruženje ili privatno poduzeće, dok bi 76 posto ispitanih zastupnicima zabranilo rad u navedenim organizacijama za vrijeme trajanja mandata.

Cingotti dodaje: “Ova anketa također signalizira kako slaba primjena kodeksa ponašanja zastupnika Europskog parlamenta negativno utječe na povjerenje građana. Stroga su provedba i praćenje drugih poslova zastupnika hitno potrebni kako bi se izbjegli sukobi interesa.”

Izvršna direktorica Access Info Europe, Helen Darbishire, komentira: “Očito, građani žele više informacija o tome što se događa u Bruxellesu, a posebice o donošenju odluka te trošenju.”

 

Autor: Martin Banks

Prijevod i prilagodba: Daria Arežina

Izvor: The Parliament

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress