Zagreb, 15. listopada 2013. – Hrvatsko društvo lobista (HDL) objavilo je na svojoj web stranici vodič za registraciju u zajednički Registar transparentnosti Europske komisije i Europskog parlamenta.

Svrha vodiča je olakšati prijavu u Registar, a istodobno potaknuli što veći broj hrvatskih organizacija na registraciju i uključivanje u europske poslove. Europska unija pokrenula je Registar s ciljem postizanja veće transparentnosti u kreiranju javnih politika, a registrirani subjekti dobivaju akreditaciju za Europski parlament.

U listopadu 2013. broj registriranih organizacija u Registru transparentnosti bio je 5.920, od čega je 19 iz Hrvatske.

Natko Vlahović, predsjednik Hrvatskog društva lobista i dugogodišnji akreditirani lobist u Bruxellesu naveo je kako se ovim vodičem želi povećati broj akreditiranih lobista iz Hrvatske, budući da je nakon 1. srpnja više od 80% nacionalnog zakonodavstva pravna stečevina EU, a europske teme postaju dominantne za poslovne subjekte, ali i svakodnevni život.

Hrvatsko društvo lobista zalaže se za regulaciju lobiranja u Hrvatskoj kroz donošenje Zakona o lobiranju i registra po uzoru na Europski registar transparentnosti. Time bi se postigla veća transparentnost u radu državnih institucija i procesu donošenja odluka.

Vodič možete preuzeti ovdje.

Foto: Transparency register

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress