Zagreb, 22. listopada 2011.  U hotelu Aristos u Zagrebu, održan je lobistički seminar na temu “Uporaba lobiranja u cilju ostvarivanja poslovne strategije” koji je okupio predstavnike hrvatske poslovne zajednice.

Prof.dr.sc Mate Granić, predsjednik HDL-a, mr. Natko Vlahović, akreditirani lobist HOK-a u Europskom parlamentu te prof.dr.sc. Dubravka Sinčić Ćorić,profesorica na Ekonomskom fakultetu okupljene su upoznali sa zakonitostima i pravilima, ali i praksama koje se koriste u uspješnim lobističkim kampanjama, pružajući jasan uvid u lobiranje kao područje snažnog razvoja.

Profesor Mate Granić seminar je otvorio iscrpnim i detaljnim pregledom razvoja lobističke profesije od njenih osnutaka do danas, stavljajući pritom poseban naglasak na značajne promjene koje su profesiju definirale kroz proteklih nekoliko godina. “U današnjim uvjetima života i rada važnost modernog lobiranja u političkoj i poslovnoj praksi zasigurno će postati alat svake ozbiljne kompanije koja želi ostvarivati ozbiljne poslove rezultate te biti prisutna i utjecajna na mjestima gdje se donose najvažnije odluke”, istaknuo je profesor Granić. Posebnost hrvatskog slučaja te praksa lobiranja na našem području svakako će se razvijati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Poslovni subjekti će u takvim prilikama trebati predstaviti svoja stajališta prema europskim institucijama u čemu će im pomoć lobista koji su osposobljeni za lobiranje na nacionalnoj, regionalnoj i europskoj razini, prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti biti neophodna, naveo je Mate Granić.

Svojim dijelom predavanja mr. Natko Vlahović  putem konkretnih primjera iz svakodnevice pojasnio je i upoznao sudionike s tipičnim metodama, alatima te tehnikama koje lobisti koriste kako bi utjecali na političke procese. Opisujući moderno lobiranje kao visoko profesionalan posao kojeg obavljaju stručnjaci, demonstrirao je opsežnost te stratešku prirodu lobističkih radnji koje su neizostavne ukoliko se namjerava ispuniti unaprijed definirani cilj djelovanja.

Definiranjem lobiranja kao sredstva marketinga odnosa na mega razini predavanje je zaključila profesorica Dubravka Sinčić Ćorić. Razjašnjavajući pristupe lobiranju, različite lobističke perspektive te najvažnije sastavnice lobiranja profesorica Sinčić Ćorić istaknula je vjeru lobista u interese koje zastupaju, bez obzira jesu li in-house lobisti ili ugovorni lobisti. Profesorica Sinčić Ćorić navela je karakteristike idealnog lobiste, među kojima su vještine njegovanja odnosa, vjerodostojnost, visoki etički standardi te uvažavanje kontraargumenata kao osnovne vrline koje profesionalni lobist mora posjedovati.

 

Bruno Jelić

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress