Hrvatsko društvo lobista – udruga za promicanje transparentnog zagovaranja interesa (HDL) uputilo je uoči izbora apel svim parlamentarnim političkim strankama za hitno donošenje zakonodavnog okvira za profesionalno lobiranje.

 

31. kolovoza 2016.

HRVATSKO DRUŠTVO LOBISTA 

POZIV POLITIČKIM STRANKAMA NA HITNO DONOŠENJE ZAKONODAVNOG OKVIRA ZA PROFESIONALNO LOBIRANJE

 

 

Poštovane/i,

          Hrvatsko društvo lobista – udruga za promicanje transparentnog zagovaranja interesa (HDL) zalaže se za regulaciju lobiranja u Republici Hrvatskoj i uspostavu javnog registra lobista i interesnih skupina koje žele utjecati na odluke vlasti.

          HDL je u više navrata apelirao i predlagao predstavnicima izvršne vlasti da se postave osnovna pravila poslovanja, što je Antikorupcijska strategija Vlade RH i prepoznala uvrstivši donošenje zakona u Akcijski plan.

          HDL je obavio razgovore s predstavnicima političkih stranaka u Saboru, te je prijedlog Zakona uputio Vladi RH i Ministarstvu pravosuđa. (objavljen na našoj web stranici www.hdl.com.hr).

          U Europskom registru transparentnosti koji vode Europska komisija i Europski parlament (tzv. europski registar lobista) registrirano je više od 9000 lobista (od toga 45 iz Hrvatske – zaključno s 31. kolovoza 2016.).

          Zakon koji HDL predlaže uvelike bi unaprijedio kvalitetu odnosa interesnih skupina u Hrvatskoj i donositelja odluka što je iznimno važno radi izrade kvalitetnijih zakona i transparentnosti ukupnog procesa donošenja zakona. 

Prijedlog Zakona o zagovaranju interesa definirao je sljedeće:

– obveznu registraciju onih koji žele utjecati na tijela javne vlasti,

– uvid u registrirane interese javnog registra (dostupan na internetskoj stranici),

– akreditaciju za interesne predstavnike koji mogu ulaziti u Sabor i slušati sjednice,

– sankcije za one koji žele utjecati na javne politike i odluke javne vlasti, a ne žele se registrirati.

          Napori i aktivnosti HDL-a doprinose razvoju civilnog društva, gospodarstva i općem napretku Republike Hrvatske.

          Poštovane/i, ovim putem pozivamo Vas da donošenje Zakona o zagovaranju interesa (lobiranju) uvrstite u Vaš izborni program kao dio reforme pravosuđa i antikorupcijskih aktivnosti nove Vlade.

          Nadamo se da ćete Vi i Vaši suradnici podržati ovu vrijednu inicijativu i poduzeti daljnje korake u osiguravanju potrebnog zakonodavnog okvira. Napominjemo da je HDL udruga građana te ne sudjelujemo u izbornoj kampanji, ali javno zagovaramo naše pozicije i pozivamo partnere na suradnju.

S osobitim poštovanjem,

 

 

Predsjednik Hrvatskog društva lobista

                                                                                       Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress