Lansiranje javne rasprave o poboljšanju registra lobista u EU u ožujku od strane potpredsjednika komisije Fransa Timmermansa dolazi sa sedam mjeseci zakašnjenja.  Ipak, nagovještava li to istinski korak prema unaprjeđenju transparentnosti lobista u Bruxellesu?

Europski registar transparentnosti baza je podataka organizacija koje utječu na zakonodavstvo EU, napravljen je kako bi poboljšao imidž i integritet institucija.

Nedavni potezi Komisije da preispita funkcije registra su dobrodošli, ali razumljiv je skepticizam dugogodišnjih zagovaratelja i veterana takvih procesa na samu pomisao još jednog pregleda registra lobista.

The Alliance for Lobbying Transparency and Ethics Regulation (ALTER-EU) svjedočio je 2008. donošenju prvog registara, 2011. spajanju registra s onim Europskog parlamenta i unošenju manjih promjena u registar 2013-2014. godine.

Tijekom vremena postignut je napredak u rasvjetljavanju lobiranja na razini Europske Unije, no proces je bio daleko prespor, a fundamentalni problemi su još tu.

ALTER-EU dosljedno je zagovarao pravno obvezujući registar lobista koji bi omogućio građanima da vide tko utječe na proces donošenja odluka u EU, oko kojih tema, u čije ime i s koliko novaca.  Timmermans sada obećaje donošenje obveznog registra lobista.

U teoriji zvuči dobro, no kao i inače, problem je u detaljima. Da bi potpredsjednik Komisije na kraju javne rasprave i procesa revizije mogao shvatiti ovaj potez kao uspjeh, mora precizno odgovoriti na sljedeća pitanja.

ZAVARAVAJUĆI PODATCI

Tko najviše troši na lobiranje? Prema trenutnom registru, to je APETRA koja troši 95 milijuna eura godišnje na lobiranje u EU, što zvuči malo nevjerojatno za organizaciju čija je zadaća upravljanje dionicama nafte za Belgiju. Kada bi se riješio golem problem zavaravajućih podataka u registru, vjerojatno bi došli do zaključka da je  European Chemical Industry Council (CEFIC) na vrhu liste najvećih potrošača trošeći, na temelju aktualnih očitovanja, 10.1 milijuna eura.

Koja organizacija ima najviše lobista? Očigledno, to je Vereniging Landelijke Organisatie Dibevo, koji su izjavili kako imaju 7000 tisuća lobista na  budžetu ne većem od 199.999 tisuća eura. Ova Nizozemska organizacija tvrdi kako „stoji iza interesa cijele prehrambene industrije kućnih ljubimaca i interesa njenih članica“. To možda i je tako, no i dalje je mala vjerojatnost da se zaista može pohvaliti sa 7000 tisuća aktivnih lobista u EU. Ovo je jedan od mnogih apsurdnih unosa u registru lobista, što potvrđuje i popis organizacija s najviše lobista baze LobbyFacts.

Koja lobističko konzultantska tvrtka najviše troši? Registar kaže kako je to Scytl-Secure Electronic Voting, koji troši 45.122.748 tisuća eura. Zapravo, popis najvećih lobističkih tvrtki koje djeluju na razini EU očišćen od sumnjivih podataka implicira kako je Fleishman-Hillard najveća lobistička tvrtka u EU, što je daleko uvjerljiviji odgovor. Tvrtka ima ured u Bruxellesu, desetine  klijenata i 48 pristupnica za Europski parlament.

Koje se lobističke aktivnosti odvijaju u 200 i više organizacija koje ne potroše nikakav iznos na lobiranje?  Po našem mišljenju, organizacije koje  u periodu od godinu dana nemaju nikakve troškove za lobiranje, nisu aktivni EU lobisti. Stoga, ne bi trebali uopće biti u registru lobista.

 

EFEKTIVNE SANKCIJE

Koliko neregistriranih lobista još uvijek lobira u institucijama EU? Odgovor bi trebao biti – nijedan. Timmermans je nedavno izjavio kako je zabrana susreta neregistriranih lobista s visokim dužnosnicima komisije de facto učinila donošenje registra obveznim. Ipak, znamo da su banka JP Morgan, lobistička firma EUTOP, pravne tvrtke Gibson i Dunn & Crutcher LPP i mnogi drugi održali sastanke s dužnosnicima komisije neovisno o tome što ih nema u registru.

Trenutno turobno stanje registra lobista čini nemogućim za odgovoriti na ova osnovna pitanja oko lobiranja u Bruxellesu. Ovaj novi pregled  ne smije dotaknuti samo rub režima transparentnosti EU. Ne bi trebalo gledati samo na ukupnu količinu registracija, nego i na kvalitetu unesenih podataka.

Komisija ne bi trebala koristiti riječ obvezno za opisati rezultat, osim ako je nešto podržano zakonom ( ili drugim jednako snažnim aktovima koji čine pristup procesu donošenju odluka od strane neregistriranih  lobista nemoguć) i donosi efektivne sankcije za nepridržavanje.

Tek tada se možemo nadati da će registar odražavati sve aktivne lobiste u EU i sadržavati pouzdane podatke.

Preuzeto sa: Euobserver.com

 

 

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress