Zagreb – Bruxelles, 26. siječnja 2009. – Hrvatska obrtnička komora (HOK) registrirala se kao prva hrvatska gospodarska institucija u dobrovoljnom registru interesnih organizacija Europske komisije. Komisija je pokrenula svoj registar kako bi lobiranje učinila transparentnijim.

Registar Komisije je dobrovoljan, a omogućuje instituciji da bude uključena u konzultacije kod pisanja novih europskih zakona. Elektronskim putem zainteresirana institucija dobiva na uvid prijedlog zakona o kojem raspravlja Komisija. U Europskoj uniji institucije su otvorene za kontakte s lobističkim skupinama i od njih traže informacije i podatke s terena. Europska komisija uvela je i kodeks ponašanja koji vrijedi za sve registrirane članove.

Navedeni registar Komisije dio je napora Europske unije za većom transparentnošću rada EU institucija, a cijeli projekt nazvan je Europska inicijativa za transparentnost (ETI), za koju je zadužen povjerenik Siim Kallas.

Uz registar Europske komisije, HOK od 2005. godine ima lobističku akreditaciju Europskog parlamenta u kojem djeluje 3000 interesnih organizacija iz cijelog svijeta.

Upis u registar interesnih organizacija EK jedna je od aktivnosti HOK-a u okviru projekta 2009. – Godina prilagodbe EU. HOK će tijekom sljedećih mjeseci provoditi niz aktivnosti usmjerenih na upoznavanje obrtnika s pravilima poslovanja i mogućnostima opstanka na zahtjevnom europskom tržištu.

 

Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress