Zagreb, 12. lipnja 2012. – Hrvatsko društvo lobista (HDL) postalo je punopravni član Međunarodnog udruženja lobista (IAL-International Alliance of Lobbyists), prve asocijacije lobističkih udruženja na globalnoj razini.

Osnivači Međunarodnog udruženja lobista su lobističke asocijacije iz SAD-a (American League of Lobbyists), Italije (Italian Public Affairs Association) Kanade (Canadian League of Lobbyists); Australije (Government Relations Professionals Association), Hrvatske (Hrvatsko društvo lobista) i EU (Association of Accredited Lobbyists to the European Union).

Prema riječima Wright Andrewsa, predsjednika Inicijativnog odbora IAL-a glavni ciljevi novoosnovane organizacije su profesionalizacija i standardizacija struke, regulacija lobiranja, uspostavljanje međunarodnog kodeksa lobističke etike, edukacija i koordinacija aktivnosti između lobističkih udruženja na globalnoj razini. “Već duže vrijeme osjeća se potreba za osnivanjem krovne organizacije koja će štititi interese lobista. ILA će zastupati i služiti interesima ljudi koji se profesionalno bave lobiranjem osiguravajući im pristup informacijama, savjetima i potporu te će im stvoriti mogućnosti za umrežavanje organiziranjem različitih aktivnosti, događanja, konferencija i treninga” istaknuo je Andrews.

U ime HDL-a Sporazum je potpisao glavni tajnik Natko Vlahović, koji će ujedno biti i član Izvršnog odbora ILA-a. Prilikom potpisivanja Sporazuma Vlahović je istaknuo: “Ponosni smo što je HDL dio jedne velike i važne inicijative i što su naši napori prepoznati i izvan Hrvatske. Članstvo u IAL-u znači profesionalizam, a rigorozni kriteriji za ulazak u organizaciju osiguravaju očuvanje visokih standarda. Vjerujem kako će IAL podići reputaciju lobiranja kroz promicanje najbolje prakse, a HDL će imati ulogu koordinatora za regiju jugoistočne Europe.”

Sjedište organizacije je u Washingtonu, u Tajništvu Američke lige lobista, a početak aktivnog djelovanja IAL-a očekuje se do kraja 2012. godine.

Za više informacija pogledate prezentaciju“Uniting for the Advancement of Lobbying on a Global Basis”.

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress