Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je u svom Uredu predstavnike Hrvatskog društva lobista koji su ga upoznali sa smjernicama rada svoje udruge koja broji 73 člana. HDL je osnovan u lipnju 2008. godine s ciljem profesionalizacije struke i uvođenjem transparentnosti u lobistički posao.

Predsjednik HDL-a Natko Vlahović istaknuo je da lobisti žele pokretanje javnog registra  koji će omogućiti da građani imaju uvid u to tko lobira. Isto tako, lobisti se zalažu za proces akreditiranja koji je već prisutan u institucijama Europske unije. U Europskom registru transparentnosti trenutno je registrirano 27 lobističkih organizacija iz Hrvatske. Predstavnici lobista naglasili su važnost i nedavne izjave novog predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera koji je izjavio da će predložiti „međuinstitucijski sporazum u cilju stvaranja obveznog registra lobista u EU“.

Predsjednik Josipović podržao je inicijativu za transparentnim lobiranjem te ukazao na važnost medijske prezentacije i edukacije javnosti o prednostima profesionalnog lobiranja.  Predsjednik je naveo neke nedavne primjere gospodarskog lobiranja u Hrvatskoj i svijetu kojima je on osobno svjedočio. Ukazao je da skoro svakodnevno u njegov Ured dolaze razni predstavnici tvrtki, nevladinih udruga i drugih organizacija  koji lobiraju za svoje projekte i inicijative, a taj dijalog dio je svakog demokratskog političkog sustava.

Predstavnici HDL-a su izrazili želju za aktivnijim uključivanjem u rasprave i radne sastanke u organizaciji Ureda predsjednika što je Predsjednik prihvatio.

Pročitajte objavu na službenoj  stranici predsjednika Republike Hrvatske.

 

Izvor fotografije:  Ured predsjednika

 

 

 

 

DSC_0023_800600

DSC_0004_800600

DSC_0036_800600

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress