U nastavku donosimo tekst Glasa Slavonije objavljenog povodom smrti gospodina Tankosića.

 

Odlazak sudionika najvažnijih događaja novije hrvatske povijesti

U subotu (19. lipnja) nakon kratke i teške bolesti preminuo je Mirko Tankosić.
Rođen je 13. lipnja 1945. godine u Osijeku. Diplomirao je informatiku na Elektrotehničkom fakultetu u Ljubljani. Od 1992. do 1995. godine bio je saborski zastupnik, nakon toga veleposlanik u Kijevu, u Ukrajini, gdje je radio do 2003. godine.

Osječani ga pamte kao vedrog, aktivnog, tolerantnog čovjeka, koji je od mladih dana bio u službi razvoja svoga kraja, posebice Osijeka. U predratnom je režimu kao mladac, u krugu omladine, omladinskih radnih akcija, socijalno osjetljiv na sve oblike nepravde, predvodio sa svojim istomišljenicima političke akcije koje su za ono vrijeme bile vrlo napredne. Slobodoumna razmišljanja, uz Rebića, Čuića, Vrkića i druge, razlikovala su ga od drugih po tome što je cijeli život živio za politiku, ali gotovo nikad samo od politike.

Nije zbog svoje tolerancije dvojio ni u novim opasnim ratnim okolnostima. Kao hrvatski branitelj, zastupnik u Hrvatskom saboru i napokon jedan od ključnih reintegratora u vrijeme mirnog i konačnog oslobađanja hrvatskog teritorija istočne Slavonije, hrabro je predvodio i osobe i procese koji su pripomogli da se njegova Slavonija, Baranja i zapadni Srijem na miran način oslobode.

Jednako je bio uspješan u diplomatskoj službi, gdje je dostojno zastupao interese svoje mlade hrvatske države. Bio je posve običan, nama sličan, ali sebi svojstven jer je u sebi spajao sve nespojivo.

Sudjelovao je u svim najvažnijim događajima u vrijeme nastajanja nove hrvatske države. Zato je i odlikovan najvišim odličjima. Uz to je posebno bio angažiran i u sportu.

Mirko je pisao hrvatsku povijest, svojim rukopisom ovdje u Osijeku. Povjesničari će i te kako imati pisati što o njemu. Mi koji smo ostali živjeti nakon njega mnoge ćemo događaje mjeriti po njemu. (R.I.)

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress