UNESCO je protiv punopravnog članstva Kosova. Za izglasavanje članstva nedostajala su tri glasa.

UNESCO (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu) izjasnio se protiv punopravnog članstva Kosova u toj instituciji jer je manje od dvije trećine zemalja glasovalo za. Da bi postao članom UNESCO-a, Kosovu su bile potrebne dvije trećine glasova. Od 142 zemlje, koliko ih je glasovalo, 92 bile su za, 50 ih je glasovalo protiv, a 29 je bilo suzdržano, što znači da su za izglasavanje članstva nedostajala tri glasa.

Prije samog glasovanja intenzivno se lobiralo prema predstavnicima članica UNESCO-a, jer je Kosovo željelo osigurati  prijem, a Srbija ga je žustro pokušavala blokirati.

“Sada ćemo raditi sa svim našim prijateljima i partnerima kako bismo imali dovoljno glasova da Kosovo 9. novembra postane član UNESCO”, izjavio je kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaçi. “U isto vrijeme se suočavamo sa agresivnom, potpuno neprihvatljivom kampanjom Srbije, kojoj su se pridružili država, crkva i Srpska akademija nauka”, rekao je Thaçi.

Njegov srpski kolega Ivica Dačić izjavio je da je njegovo ministarstvo “danonoćno” radilo kako bi spriječili prijem Kosova u UNESCO. Srbija, inače, ne priznaje nezavisnost Kosova i pokušava spriječiti prijem Kosova u bilo koju međunarodnu organizaciju.

Uz Srbiju, glasovanju se oštro usprotivila i Rusija, nastojeći isprva utjecati na odgodu glasovanja. Njihov je prijedlog na kraju odbijen.

Nakon rezultata, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je ishod pravednom i moralnom pobjedom te poručio kako se “nastavlja borba za Kosovo”. Beograd je, među ostalim, svoje lobiranje i nastojanja da spriječi članstvo Kosova u UNESCO-u temeljio na činjenicama da vođe kosovskih Albanaca nisu spriječile ekstremiste da posljednja dva desetljeća unište ili oštete neke spomenike kulture koji su na Kosovu pod međunarodnom zaštitom.

I Srpska pravoslavna crkva (SPC) pozdravila je odluku kojom je odbijen prijedlog za prijam Kosova u UNESCO i pozvala na dijalog i izgradnju povjerenja.

Izvršno vijeće UNESCO-a, koje ima 58 država članica, poduprlo je 21. listopada zahtjev Albanije i preporučilo Općoj skupštini prijam Kosova. Opću skupštinu, koja se sastaje svake dvije godine, čine predstavnici 195 država, među kojima je 111 priznalo Kosovo, a 84 nisu, a odluka o prijmu novih država članica donosi se dvotrećinskom većinom. Potkraj listopada državni vrh u Beogradu pozvao je članice UNESCO-a da odbace zahtjev kosovske vlasti za prijam u tu organizaciju i poručio da je “za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u toj organizaciji”.

Od odcjepljenja od Srbije 2008. Kosovo je priznalo 111 zemalja, no težnju te zemlje da postane punopravna članica UN-a blokira Moskva.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić također je ocijenio odluku Opće konferencije UNESCO-a. Smatra kako je to “poruka građanima da Srbiju nitko ne može gaziti ni uniziti”.

“Srbija se danas suprotstavila mnogo moćnijima od sebe – nismo pobijedili, ali oni nas nisu ponizili ni politički”, istaknuo je Vučić na izvanrednoj konferenciji za novinare. Prema njegovim riječima, “Srbija polako, ali sigurno, uči, u najmanju ruku da ne gubi”, što je ilustrirao primjerima zaustavljene rezolucije o Srebrenici, odustajanjem Hrvatske od “ekonomske agresije” blokadom granice te odlukom Opće skupštine UNESCO-a da Kosovo ne postane članicom te organizacije.

Ivica Dačić, srbijanski ministar vanjskih poslova, ocijenio je da je odbijanje članstva Kosova “velika pobjeda Srbije”, ustvrdivši kako je glasovanje pokazalo da “Srbija ima prijatelje i utjecaj u svijetu” i odbacivši tvrdnje svjetskih medija kako je odluka UNESCO-a zapravo pobjeda Rusije.

Predsjednik parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun smatra da je “zadan snažan udarac zagovornicima kosovske neovisnosti” te da je “pobijedilo međunarodno pravo”. “Ovo je zapravo bio pokušaj da se s mrtve točke pokrene proces međunarodne verifikacije jednostrano proglašene neovisnosti Kosova”, ocijenio je Drecun.

Srbijanski mediji prenose da je, s druge strane, oporba na Kosovu razočarana odlukom UNESCO-a i traži prekid dijaloga s Beogradom. Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja izrazila je žaljenje zbog neuspjeha, dok radikalni pokret Samoopredjeljenje traži prekid dijaloga Beograda i Prištine sve dok Srbija ne prizna neovisnost Kosova.

 

Izvor: www.hrt.hr ; Balkanska tranziciona pravda

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress