Dublin, 31. srpnja 2012. – Irski ministar javne potrošnje i reformi, Brendan Howlin, objavio je prijedlog zakonskih smjernica za lobiranje. Smjernice su pripremljene u skladu s državnim programom i programom reformi javne uprave iz 2011. godine kako bi se pripremili za uspostavu i regulaciju lobiranja, donosi The Irish Times.

Irska Vlada želi postići veću otvorenost i transparentnost u procesu interakcije između političkih i upravnih sustava kao i sve interese koji žele utjecati na politiku, zakonske prijedloge i odluke. Predložene smjernice predstavljaju vjerodostojno rješenje za kontrolu zloupotrebe od strane agencije za odnose s javnošću, bivših državnih dužnosnika i pojedinih lobista.

Ovo ministarstvo naglašava ključnu ulogu koja dolazi s lobiranjem u pružanju svih aspekata prezentacije, procjene i mišljenja koja su ključna za donošenje odluka o velikim javnim političkim područjima. Međutim, uvijek je potrebno zalaganje za veću transparentnost u lobiranju kako bi se razjasnila ključna pitanja – tko lobira, što lobira i za koga. Ministar je naglasio kako se smjernice neće negativno odraziti ili ometati normalno sudjelovanje građana u političkim i upravnim pitanjima kao i njihovo temeljno pravo iznošenja svojih interesa političkim predstavnicima u lokalnoj sredini.

Glavno rješenje prijedloga smjernica zakonodavnog okvira jest usvajanje precizne i jasne definicije lobiranja kako bi se postavila jasna granica u komunikaciji, planiranju i organiziranju te uključili dužnosnici. Cilj je izbjeći dvosmislenosti i praznine ili bilo kakve komplikacije koje se javljaju u stranim zakonodavnim okvirima, a uzrokuju zbunjenost te izbjegavanje registracije i izvještavanja. Obavezno izvještavanje i objavljivanje mora biti proporcionalno, informativno te usmjereno kako bi se izbjeglo prekomjerna akumulacija informacija, a time onda i preopterećenje sustava te prevelika složenost procedure koja pojedince može odvratiti od same registracije.

Registracija će se u skladu s predloženim smjernicama provesti kao javno dostupna web aplikacija jednostavna za korištenje i ažuriranje te, najvažnije, bit će obavezna. Predložene smjernice zahtijevaju osnivanje posebnog nadzornog tijela koje će upravljati i nadgledati rad registra te će biti pripremljen kodeks ponašanja za registrirane lobiste.

Predviđa se “period hlađenja” za dužnosnike i službenike kojima se zabranjuje lobiranje na dvije godine nakon napuštanja dužnosti ili zapošljavanja. Također je propisano izricanje novčane kazne ili zabrane na određeno vrijeme u slučaju kršenja propisa.

Zakonska regulacija lobiranja u Irskoj očekuje se početkom 2013. godine. Procjena učinka zakona provest će se nakon 18 mjeseci, nakon čega će se svakih 5 godina provoditi revizija zakonskog rješenja.

 

Izvor: The Irish Times
Fotografija: SEEbiz.eu
Prijevod i prilagodba: Daria Arežina

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress