Bruxelles, 15. rujna 2008. – Izaslanstvo Hrvatskog društva lobista od 10. do 12. rujna boravilo je u Bruxellesu gdje se sastalo s predstavnicima Europske komisije, Europskog parlamenta, Europskog udruženja lobista (SEAP) i Europske udruge gospodarskih komora (Eurochambers). Izaslanstvo je predvodio predsjednik HDL-a prof.dr.sc. Mate Granić, a s njim su na putovanje išli Dubravko Miholić, član Upravnog odbora, Mate Kalajžić, član Upravnog odbora i Natko Vlahović, glavni tajnik HDL-a.

Cilj je putovanja bio predstaviti Hrvatsko društvo lobista kao prvu strukovnu udrugu lobista u jugoistočnoj Europi te uspostaviti kontakte i dijalog s relevantnim osobama i institucijama u Bruxellesu. HDL se zalaže za uvođenje javnog registra lobista i pravni okvir za lobiranje u RH. Hrvatski lobisti sastali su se s predstavnicima Europskog udruženja lobista (SEAP) Susannom Di Feliciantonio i Martinom Saecklim. Predstavnici HDL-a najavili su da će predložiti svojim kolegama da se učlane u SEAP dok će jedan predstavnik SEAP-a sudjelovati na okruglom stolu o važnosti pravnog reguliranja lobiranja u Republici Hrvatskoj koja će se održati u ponedjeljak, 20. listopada u Zagrebu.

U Europskom parlamentu HDL je primio Pal Schmitt (Europska pučka stranka) i Jan Marinus Wiersma (Europski socijalisti). Oba zastupnika vide značajne koristi od angažmana lobista u Bruxellesu pogotovo za hrvatske gospodarske interese i komunikaciju EU građanima i civilnom društvu. U Europskoj komisiji odrađen je najveći broj sastanak s obzirom na utjecaj ove institucije u donošenju odluka u EU. Predsjednika HDL-a je osobno primio povjerenik EK za poreze i carine Laszlo Kovacs. Šef kabineta povjerenice Fererro-Waldner Patrick Child najavio je dovršetak izvješća EK o napretku Hrvatske (Croatia Progress Report) i mape o završetku pregovora s RH (Roadmap for Croatia).

Zamjenica šefa kabineta povjerenika Olli Rehna Maria Asenius pozdravila je najavu trajnijeg povezivanja HDL-a s Bruxellesom. Kristian Schmidt, zamjenika šefa kabineta potpredsjednika EK Siim Kallasa ugodno se iznenadio s planovima HDL-a te pohvalio inicijativu za registracijom svojih članova u registru EK-a. Schmidt je detaljno iznio ciljeve Europske inicijative za transparentnost i potvrdio namjeru da pomogne HDL-u pri organizaciji okruglog stola. HDL kao udruga građana podržava ulazak Republike Hrvatske u euroatlantske integracija i želi svojim radom potaknuti intenzivnije sudjelovanje hrvatskih interesnih skupina u procesima europskih integracija.

Priredio: Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress