Slanje poruka ministrima putem Twittera smatrat će se lobiranjem po novim pravilima sastavljenim od strane visoko pozicionirane lobistice.

Nakon nedavne rasprave o djelokrugu registra lobiranja, Alison White izdala je smjernice lobiranja za područje odnosa s javnošću.

U dokumentu koji je objavio Ured Registra lobista konzultanata nastoji se riješiti pitanje kako klasificirati „usmenu i pisanu komunikaciju“ usmjerenu osobno prema ministrima i visokim državnim službenicima.

Uz to, nastoje se riješiti određene nejasnoće Zakona o lobiranju koji nalaže da konzultanti moraju biti  članovi registra samo ukoliko komuniciraju s ministrima i ostalim službenicima.

Kako bi se pojasnila nova pravila, u dokumentu koji je sastavila gđa. White piše sljedeće: „Usmena i pisana komunikacija uključuje i elektroničku komunikaciju poput e-maila i raznih društvenih mreža putem kojih se direktno obraća ministrima i visokim dužnosnicima za vrijeme vršenja njihove dužnosti.“

Time se potvrđuje da će  „tweetovi“  biti smatrani vrstom lobiranja u svrhu registra o lobiranju, ali ukoliko će dužnosnici biti spomenuti, a poruka im nije direktno upućena, tada se to neće smatrati lobiranjem.

Također, komunikacija usmjerena prema Vladi, Vladinim tijelima i ministarstvima bez direktnog obraćanja, neće se smatrati lobiranjem niti će biti unesena u registar lobiranja.

Lobisti koji rade unutar vlastite tvrtke kontroverzno su izuzeti iz obveze pojavljivanja u registru. Isto tako, u dokumentu je potvrđeno da lobisti koji rade za sindikate i udruge ne moraju biti dio registra za vrijeme obavljanja redovnog poslovanja.

U dokumentu piše: „Organizacije poput Instituta direktora, sindikata i trgovačkih udruženja nisu obvezne biti unesene u registar, ali u slučaju da prime naknadu za komunikaciju s ministrima ili drugim dužnosnicima, a subjekt kojeg zastupaju nije dio njihove grupacije, tada je registracija o lobiranju obvezna.“

Dobrotvorne ustanove također su izuzete obveze upisa u registar lobiranja sve dok ne prime naknadu  od osobe u čije ime su lobirali.

Nadalje, gđa. White krajem siječnja planira izdati „formalne smjernice o procesu registracije“ , a pritom će nadgledati i projekt razvoja prikladnog tehničkog rješenja vezanog uz registar.

Uz to, gđa. White je u zadnjim smjernicama izjavila da traži potencijalne korisnike koji su voljni krajem veljače testirati sustav, dok će se ona pobrinuti za volontere.

Veliku zapreku u realizaciji predstavljat će zasad još nepoznati troškovi projekta o kojima će raspravljati  glavni kabinet ministarstava tijekom siječnja.

 

Izvor: PublicAffairNews.com

Foto: Twitter

 

 

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress