1. ožujka 2015. – Europska komisija traži mišljenje svih zainteresiranih strana o učinkovitosti postojećeg registra transparentnosti za organizacije i samozaposlene osobe koje sudjeluju u oblikovanju i provedbi politika EU-a te o njegovu daljnjem razvoju u smjeru obveznog programa kojim bi se obuhvatile aktivnosti lobiranja u Europskom parlamentu, Vijeću Europske unije i Europske komisije.

Cilj savjetovanja

Komisija se obvezala povećati transparentnost u odnosu na vlastiti način rada te općenito na donošenje odluka na razini Europske unije. U tom je pogledu izrazila namjeru o izradi prijedloga za poboljšanje registra transparentnosti. Registar transparentnosti alat je koji su uspostavili Europski parlament i Europska komisija kako bi se dao bolji uvid u aktivnosti lobiranja kojima se pokušava utjecati na oblikovanje politika na razini Europske Unije.
Cilj je ovog savjetovanja dvostruki: (1) prikupiti stajališta o postojećem registru transparentnosti i (2) prikupiti ideje o izgledu budućeg obveznog programa upisivanja u registar najavljenog u političkim smjernicama predsjednika Junckera. Svrha savjetovanja ocijeniti je dosadašnji registar i saznati što u njemu dobro funkcionira, a što bi se i kako moglo poboljšati u cilju iskorištavanja nejgova punog potencijala kao snažnog alata za reguliranje odnosa između institucija EU-a i zastupnika interesnih skupina. Komisija će pri izradi prijedloga o obveznom registru uzeti u obzir rezultate javnog savjetovanja.

Trajanje:
1. ožujka 2016. – 1. lipnja 2016.

Ciljana skupina i struktura javnog savjetovanja

Savjetovanje se sastoji od dva dijela: A. OPĆI DIO i B. POSEBNI DIO.

Dio A sadržava 7 pitanja na koja moraju odgovoriti svi sudionici. Za razliku od dijela A, dio B nije obvezan. Nakon što sudionici odgovore na pitanja iz dijela A, mogu odabrati žele li prijeći na dio B, koji sadržava 13 pitanja.

Na pitanja se odgovara odabirom ponuđenog odgovora (klikom na izborni gumb) ili unosom teksta u polje za primjedbe (takva polja nisu obvezna).

Za sve ostale detalje slijedite ovaj link.

Za ispunjavanje obrasca kliknite ovdje

Za pitanja povezana s ovim javnim savjetovanjem možete se obratiti na sljedeću adresu e-pošte:
SG-TRANSPARENCY-REGISTER-PUBLIC-CONSULTATION@ec.europa.eu

Izvor: Europska Komisija

Photo: Europska Komisija

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress