Bruxelles, 29. siječnja 2009. – Njemački socijalist, zastupnik u EU parlamentu Jo Leinen izrazio je optimizam što će napokon biti napravljen zajednički Registar za Europski parlament i izvršnu vlast. Međutim, napomenuo je da će taj projekt vrlo vjerojatno morati pričekati europske izbore u lipnju, prenosiEurActiv.

Leinen koji se bavi transparentnošću u ime Europskog parlamenta rekao je jučer novinarima u Bruxellesu kako bi želio da zajednički kodeks ponašanja za lobiranje u obje institucije bude uveden već u travnju, iako je realnije očekivati da će to biti tek iza izbora.

U skladu s europskim izvješćem usvojenim prošle godine osnovana je međuinstitucionalna radna skupina (IIWG) kako bi se ustanovila izvedivost uspostavljanja zajedničkog registra za Parlament i Komisiju. Vijeće zasad ne sudjeluje u ovim pregovorima.

Članovi radne skupine dosad su se složili kako je zajednički etički kodeks prvi korak prema konačnoj ideji «one-stop-shopa» za obje institucije što će bitno smanjiti birokraciju i olakšati posao lobistima. Razlike između ove dvije institucije postoje, međutim postoji i međusobna spremnost na kompromis kako bi se postigao zajednički cilj. Radnoj grupi obećana je i pomoć za vrijeme Češkog predsjedanja Unijom.

Zasad se ne smatra velikim problemom što Vijeće nije uključeno u međuinstitucionalne dogovore jer vrlo malo tvrtki lobira u Vijeću, a osnovu europskog lobiranja još uvijek čini lobiranje u Parlamentu i Komisiji.

Leinen ističe kako će nepoštivanje pravila zajedničkog registra donositi i određene posljedice kao što je nedavno bio slučaj sa lobističkom tvrtkom GPlus koja nije prijavila imena svih klijenata što je dovelo do mini afere i njihovog brisanja iz Registra.

Međutim smatra kako to nije dovoljno te se nada da će instuticije uskoro uspostaviti i čvrsti zakonski okvir za provođenje pravila.

IIWG se ponovno sastaje idući mjesec, a Jo Leinen naglašava kako je transparentnost od iznimne važnosti za EU te kako ih uz već postignuti napredak još uvijek očekuje puno posla.

Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress