Povećanjem svoje standardne plaće na 15 dolara po satu, Amazon si je transformirao dosadašnjeg neprijatelja -Berniea Sandersa – u podržavatelja kompanije i dobio ono što bi moglo biti moćno novo oružje.

Amazonove izjave o podizanju ukazuju na to da želi svoju poziciju u svijetu biznisa pretvoriti u moralno ispravnu.

“Slušali smo naše kritičare, teško razmišljali o onome što smo željeli i odlučili smo da želimo voditi”, izjavio je izvršni direktor Jeff Bezos. “Mi smo uzbuđeni zbog ove promjene i potičemo naše konkurente i druge velike poslodavce da nam se pridruže.”

Novi standard plaća biti će na snazi od ​​1. studenog.

Istodobno, Amazon pokušava potaknuti ostale trgovce da ih slijede te da započnu upravljati lobističkim timovima tvrtke kako bi se počeli zalagati za savezno povećanje minimalne plaće na istih 15 dolara po satu koje će platiti radnicima.

“Radit ćemo na podršci Kongresa za povećanje federalne minimalne plaće, a trenutačna stopa od 7,25 dolara postavljena je gotovo prije jednog desetljeća”, rekao je Jay Carney, Amazonov šef za globalne korporativne poslove. “Namjeravamo se zalagati za minimalni rast plaća koji će imati značajan utjecaj na živote desetaka milijuna ljudi i obitelji diljem zemlje”.

Amazon također pozicionira tu platformu za lobiranje kao moralno ispravnu, ali to možda nije jedini razlog zbog kojeg bi e-commerce bio potaknut da to učini. U nacionalnim okvirima minimalna plaća od 15 USD po satu zahtijevat će od svih maloprodajnih konkurenata tvrtke da plaćaju radnike u trgovini barem u visini spomenutog iznosa.

Na taj način, Amazon zaoštrava natjecateljsku politiku, prema ekonomistu Michaelu Farrenu iz desno orijentiranog think tanka Mercatus centra, koji je općenito protiv većine vladinih propisa.

Veliki trgovački lanci poput Walmart i Target već sami podižu plaće svojim radnicima, ali ne u iznosu od 15 dolara koje Amazon predlaže. Borba za poziciju radnika s nižim primanjima postao je mnogo izraženiji posljednjih godina, jer je tržište rada u SAD-u naraslo, što je dovelo do svojevrsnog “rata za talent”.

Osim toga, nova federalna minimalna plaća prisilila bi Walmart da usmjerava sredstva izvan razvoja novih inovacija te da se, u tom smislu, natječu s Amazonom, tvrdi Farren.

Nadalje, napredak u automatizaciji kod Amazona mnogo je veći nego kod ostalih kompanija što dokazuje kako je viši iznos minimalne plaće neće utjecati na Amazon u bližoj budućnosti.

“Poslovni model tvrtke Amazon temelji se na stalnoj inovaciji”, rekao je Farren. “To je jedan od razloga zašto je Amazon toliko zastrašujuć za druge industrije. Što više automatiziraju svoj proizvodni proces, to je manja mogućnost da federalni propisi o povećanju minimalnih naknada za rad utječu na sam rad i funkcioniranje tvrtke”

Izvor: Business Insider

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress